Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 03. 2013. 17:18   >>  17:07

KONCEPT „PAMETNE ODBRANE“

Pejanović Đurišić: Koncept važan za male zemlje

U uslovima krize smanjuju se budžeti za sistem odbrane, što izaziva nemogućnost država da iz svog budžeta za sektor odbrane i bezbjednosti izdvajaju sredstva dovoljna da se odgovori na sve veće bezbjednosne rizike i izazove, čije rješenje iziskuje brze i složene reakcije i snage koje bi bile angažovane duži vremenski period, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

„Upravo iz razloga što je ekonomska situacija zemalja članica NATO saveza imala direktne negativne posljedice i na samu Alijansu, u finansijskom smislu, proces potpunog sprovođenja principa „pametne odbrane“ do 2020. godine jedan je od prioriteta koje NATO nastoji realizovati“ kazala je Pejanović-Đurišić, otvarajući seminar ,,NATO pametna odbrana“ u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore i Evropskog centra za bezbjednosne studije „George C. Marchall“.

Naglasila je da koncept „pametne odbrane“ nije samo zajedničko raspolaganje sredstvima i postavljanje prioriteta po pitanju troškova, već je u pitanju proces stalne koordinacije unutar NATO i, posebno, izgradnje kapaciteta pojedinih zemalja ili grupe zemalja za obavljanje određenih zadataka u oblasti odbrane.

Pejanović-Đurišić je ukazala da je koncept posebno važan za male zemlje kao što je Crna Gora, jer je jasno da bi samostalno razvijanje svih potrebnih kapaciteta zahtijevalo enormna ulaganja.

Ambasadori SAD i Njemačke u Crnoj Gori, Sju Kej Braun i Pius Fišer naglasili su da će nastaviti da pružaju podršku Crnoj Gori ka ulasku u NATO i izrazli zadovoljsto dosadašnjim nivoom prihvatanja koncepta „pametne odbrane“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније