Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 09. 2014. 13:48 >> 13:47
42

KILIBARDA OCIJENIO

Amfilohije brutalno udara na CG

Otkako je mitropolit Amfilohije došao u Crnu Goru svim silama radi da se izbriše svaka njena državna i nacionalna prepoznatljivost, ocijenio je književnik Novak Kilibarda.

  

„Priča mitropolita da je osnivanjem Fakuklteta za crnogorski jezik i književnost pobijedila 'čirgilica' i da je uništen srpski jezik koji se, kako Amfilohije kaže, 'od Crnojevića učio u Crnoj Gori', samo su brutalni udari na Crnu Goru, a najbrutalniji je bio udar na Rumiju, kada je od gvožđa podigao crkvu mimo svih zakona“, kazao je Kilibarda za Portal Analitika.

Podsjećamo, Amfilohije je za „Dan“ izjavio da „otvaranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost predstavlja prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore".

„Tu nema ništa novo, nego se čudim vlasti što ćuti, a Amfilohije nastavlja da radi ono što radi. Crnogorska vlast treba da reaguje na njegove izjave. Mislim da danas nema klerikalca u svijetu da se miješa u politiku jedne zemlje. Do kada će to biti tako meni zaista ne može biti jasno, nego se bojim da iza njegovih napada stoji neka jača sila koju ne bih sada pominjao. To je jača sila koja je o jadu danas zabavila čitavo čovječanstvo“, rekao je Kilibarda.

On je istakao i da je „potpuno nenormalna stvar“ govoriti o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kao o zločinstvu.

„Upitajte Francusku, Njemačku, ili neku drugu demokratsku zemlju, da li se sveštenik može miješati u politiku, pa ćete vidjeti da toga nema u demokratskim zemljama svijeta. Nažalost, Amfilohije će i dalje da radi ono što je radio od početka dolaska u Crnu Goru, a prošlo je od tada više od dvadeset godina. Meni je čudno što crnogorska vlast to sve trpi. Koja sila navodi vlast da se tako boji jednog klerikalca koji je protiv države i svake njene prepoznatljivosti“, rekao je Kilibarda.

Komentarišući navode da Fakultet za crnogorski jezik nema kvalitetan nastavni kadar, Kilibarda ističe da ta nastavna jedinica ima sposobne kadrove, doktore i magistre, te da mu je čast što je pozvan da bude predavač Usmene crnogorske književnosti.

 

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније