Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 09. 2014. 17:38 >> 17:37
1

IZMJENE ZAKONA

Rodno senzitivni jezik biće obaveza

Izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti predviđena je obaveza poštovanja rodno senzitivnog jezika i sprovođenje obaveznih edukacija zaposlenih o rodnoj ravnopravnosti, i uvođenje kaznenih odredbi za njihovo nepoštovanje.

„Nedovoljna primjena rješenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u praksi, ukazala je na potrebu donošenja novih odredbi obavezujućeg karaktera i izmjena u pogledu pojačanih prekršajnih sankcija”, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Danas je u Baru održan okrugli sto u okviru Javne rasprave povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Kako pojašnjavaju u Ministarstva za ljudska i manjinska prava, izmjenama zakona nadležnosti tog resora su proširene. Tako da Ministarstvo, kako zakon predviđa, može pokrenuti prekršajni postupak što do sada nije bio slučaj, a i konkretizuju se kaznene odredbe koje uvode više prekršaja.

„Izmjenama i dopunama proširena je obaveza i na privredna društva i privredne subjekte kao što su pojedinci preduzetnici i preduzetnice, koji radi postizanja rodne ravnopravnosti u svim fazama planiranja, pripremanja odluka, sprovođenja odluka ili odgovarujućih aktivnosti, treba da procijene kakav će materijalni ili nematerijalni, finansijski ili drugi uticaj imati njihova primjena na žene, a kakav na muškarce”, pojašnjavaju u Ministarstvu za ljudska prava.

U Nacrtu zakona su dodata dva člana, kojima se obezbjeđuje poštovanje rodno senzitivnog jezika i sprovođenje obaveznih edukacija zaposlenih o rodnoj ravnopravnosti, i uvođenje kaznenih odredbi za njihovo nepoštovanje.

„Izmjene i dopune ovog Zakona inicirane su najprije radi usklađivanja sa Zakonom o zabrani diskriminacije, odnosno usklađivanja definicije diskriminacije po osnovu pola, sa definicijama posredne i neposredne diskriminacije u skladu sa evropskim zakonodavstvom što je i Evropska komisija identifikovala kao ključni razlog za izmjenu zakona“, pojašnjavaju u Ministarstvu.

U Crnoj Gori Ustavom i zakonima ženama i muškarcima garantovana je puna ravnopravnost u ostvarivanju utvrđenih prava, mada u stvarnom životu ona još uvijek nije postignuta.

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti, usaglašen je sa potvrđenim međunarodnim ugovorima i drugim dokumentima donešenim pod okriljem Ujedinjenih Nacija, EU i Savjeta Evrope.

Naredni okrugli sto biće održan u Bijelom Polju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније