Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2014. 08:16   >>  08:15

NAJVIŠE NA SJEVERU

Mišja groznica: Zabilježeno 27 slučajeva

Za prvih devet mjeseci ove godine u Crnoj Gori je zabilježeno 27 slučajeva obolijevanja od “mišje groznice”. Jedan slučaj bio je sa smrtnim ishodom. Najviše oboljelih registrovano je na sjeveru zemlje.

 


Iz Instituta za javno zdravlj saopšteno je da je najveći broj oboljelih registrovan u sjevernim krajevima Crne Gore.

"Od početka ove godine do 1. septembra u Institut za javno zdravlje pristiglo je 27 prijava obolijevanja od Hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom (HGBS), poznate kao 'mišja groznica', od kojih je jedna sa smrtnim ishodom. Najveći broj oboljelih je registrovan u sjevernim opštinama, odnosno u Beranama, Bijelom Polju, Plužininama i Kolašinu", saopšteno je iz Instituta Dnevnim novinama.

Navodeći kako se ta bolest kod nas javlja svake godine sporadično i endemsko-epidemijski, a najčešće u razmacima između pet i deset godina kad nastupe tzv. 'mišje godine', iz Instituta su pojasnili kako se prirodna žarišta nalaze u brdsko-planinskim predjelima.

"Gdje borave poljski miševi i voluharice, koji ukoliko su inficirani luče virus u izmetu, mokraći i pljuvački. Najveći rizik od obolijevanja je u sjeveroistočnim djelovima zemlje, na višim nadmorskim visinama. Rizik je manji u opštinama centralnog regiona, a najmanji u primorskim opštinama, gdje se do sada ova bolest izuzetno rijetko javljala”, navode iz Instituta na čijem je čelu Boban Mugoša.

Obolijevanja se, pojasnili su, najčešće registruju u periodu između maja i oktobra, kad ljudi više borave u prirodi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније