Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2013. 08:20 >> 10:18
10

BRISEL

Evropa traži da se pomire SPC i CPC

Crna Gora treba u potpunosti da poštuje sva osnovna prava, uključujući slobodu vjeroispovijesti. Ova prava leže u temeljima Evropske unije, a moraju ih u potpunosti poštovati i države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji, komentar je Evropske komisije na pismo koje je mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Amfilohije uputio Briselu, a u kojem se žalio na postupke i izjave predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, pišu Dnevne novine.

Iz Evrospke komisije je listu saopšteno da se vlasti moraju pobrinuti da se relevantni zakoni pravilno primjenjuju. 

Prethodne sedmice je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije u pismu istakao da Socijaldemokratska partija, na čijem je čelu Krivokapić, "već godinama, bez ikakvih argumenata, a i iz ideoloških interesa, grubo narušava civilizacijske i pravne tekovine".

Iz Evropske komisije poručuju da su svjesni problema vezanih za kanonski status crkava u Crnoj Gori.

"Ohrabrujemo dijalog između različitih komponenti društva Crne Gore, uključujući i među vjerskim zajednicama. Neophodno je da se poboljša promocija i zaštita zajedničkih vrijednosti i principa", saopšteno je iz EK. 

Međutim, navodi list, dok iz EK-a poručuju kako je neophodan dijalog između dvije crkve u Crnoj Gori, iz SPC stiže jasna poruka.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske MCP Velibor Džomić poručio je da "organizacija koja sebe u javnosti naziva Crnogorska pravoslavna crkva, za Pravoslavnu crkvu ne postoji kao pravoslavna crkva, niti je dio pravoslavne crkve, pa je sasvim iracionalno stavljati u isti kontekst sa Crkvom jednu u crkvenom, pravoslavnom smislu nepostojeću organizaciju koja se sama naziva tako kako se naziva".

Ipak, Džomić kaže da "Pravoslavna crkva, kao odgovorna duhovna institucija, ima razumijevanja za ljude koji su kao civili iz nekih razloga zastupali tu ideju is tim ljudima je uvijek moguć razgovor u pogledu njihovog povratka Pravoslavnoj crkvi".

Iz CPC-a su poručili da je dogovor moguć ukoliko tome posreduju visoke državne adrese. Dijalogu, poručuju, mora da prethodi ispunjenje određenih zahtjeva i kriterijuma.

"Prethodno treba da ukinu akt kralja Aleksandra od 22. juna 1920. godine o ujedinjenju crkava i da skupštinskom rezolucijom oglase podgoričku skupštinu nasilnim činom. Potom da, nezakonito upisanu imovinu na Srpsku crkvu, vrate u prvobitni vlasnički status", poručio je potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније