Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2013. 12:59   >>  12:56 1

STARA LIČNA KARTA

Oko 33 hiljade građana ne može da glasa

Oko 33 hiljade crnogorskih državljana ima stare lične karte i ne može da glasa na izborima dok ta dokumenta ne zamijene biometrijskim, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

 

 

 On je naveo da staru ličnu kartu, prema propisima iz 1993., ima 24.468 osoba, a plastificiranu 8.320 i     dodao da je rok za važenje tih dokumenata istekao krajem prošle godine.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova  sprovelo je kampanju u decembru da od 2013. prestaju da važe stare lične karte i do 25. decembra 20 hiljada osoba je zamijenilo ta dokumenta", kazao je Konjević, odgovarajući na poslaničko pitanje u parlamentu.

Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije pitao je ministra koliko državljana Crne Gore posjeduje staru ličnu kartu, ocjenjujući da je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava.

 

 

Gošović smatra da je MUP morao da bude agilniji u zamjeni tih dokumenata novim.

Konjević je rekao da je taj resor odobrio mobilnu jedinicu za izdavanje novih dokumenata.

"U Andrijevici su bila samo 133 zahtjeva za zamjenu starih dokumenata. Od zamjene starih ličnih karata najviše koristi ima MUP, jer će se evedencije tog organa popraviti", kazao je ministar.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta pitao je Konjevića koliko je zahtjeva dobio MUP pred izbore u Nikšiću da se nova dokumenta izdaju preko mobilne jedinice.

"MUP je bio servis vladajuće koalicije, jer su mijenjali dokumenta njihovim biračima, a potencijalni glasači opozicije su uskraćeni za to", smatra Đukanović.

Konjević je kazao da je od februara do 5. marta podneseno 668 a riješeno 629 zahtjeva za upotrebu mobilnih jedinica za zamjenu dokumenata. Upis i brisanje u birački spisak, kaže, nije u nadležnosti MUP-a, već organa lokalne uprave čija je to djelatnost.

"MUP ima samo tri mobilne biometrijske stanice, i pokušaće da obezbijedi još dvije", rekao je Konjević.

On je pozvao građane da zamjene lične karte. "Ne samo da bi mogli da glasaju na predsjedničkim izborima, iako za njih kao građanin nijesam zainteresovan, ali jesam za popravljanje evidencija u MUP-u", naveo je ministar.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније