Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2013. 16:29 >> 22:50
3

REAGOVANJE

Istraživanje zasnovano na monopolističkim principima

Predstavnici nekoliko crnogorskih elektronskih medija (Radio Televizije Crne Gore, televizije Prva, Pink i Atlas) saopštili su danas da je da je sistem mjerenja gledanosti zasnovan na monopolističkom principu, koji je podložan manipulacijama i doprinosi povoljnijem položaju televizije Vijesti.

Oni su predložili da se u domaćinstva uvedu piplemetri, ili da se rade istraživanja nekoliko puta godišnje, ali da ih ne radi samo jedna agencija, kao što je to bilo do sada.

RTCG, kako je saopštila direktorica Radojka Rutović, bilježi rast povjerenja i gledanosti, ali, bez obzira na taj trend, smatra da bi transparentna i pluralna istraživanja sa jasnim propozicijama bila u funkciji prezentovanja objektivnog stanja, na osnovu kog bi oglašivači mogli egzaktno voditi svoje reklamne politike.

»Svaka ciljana, projektovana i na sumnjivom metodu prezentovana navodna gledanost ne može biti od javnog interesa, niti od koristi medijskom pluralizmu, a ponajmanje fer i transparentnom poslovanju na veoma složenom i, zašto ne reći, siromašnom reklamnom tržištu«, kazala je ona.

Rutović je pozdravila inicijativu za stvaranje transparentnog istraživačkog ambijenta za rad više agencija, međusobnu komparaciju njihovih rezultata i iskustava.

„Što se tiče sistema mjerenja udjela gledanosti koji danas ovdje postoji, mi smatramo da je on zasnivan na jednom monopolističkom principu koji je, možemo reći, podložan manipulacijama“ kazao je Vladan Anđelković, predstavnik televizije Prva.

„Ove nepravilnosti i nedostaci koji postoje na crnogorskom tržištu dovode do nekih veoma značajnih posljedica. Jedna od tih posljedica je i ta što se vještačkim podizanjem rejtinga određene tv stanice pojačava njen društveni značaj, pojačava se značaj svega onoga što oni kažu“ istakao je Anđelković.

Ovakva istraživanja utiču na „nepravilnu raspodjelu profita“ koji dolazi od oglašavanja, a samim tim i kvalitet jedne televizijske kuće. 

Sonja Drobac, direktorica televizije Atlas, istakla je da iako malo crnogorsko tržište zaslužuje da bude uređeno po principu velikih tržišta sa fer i već određenim pravilima. Ona je predložila jednu od mjera stvaranja fer medijskog tržišta – uvođenje piplmetara.

Direktor Pink televizije u Crnoj Gori, Goran Radanović, istakao je da trenutno u Crnoj Gori istraživanje gledanosti radi samo jedna agencija i to na osnovu metode dnevničko istraživanje koje se radi četiri puta godišnje i u čiju validnost on sumnja. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније