Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2014. 11:53   >>  19:56 30

SPAŠENI SRPSKI TURISTI

Vodič kriv za nevolje u kanjonu Nevidio

Osamnaest srpskih turista koji su juče preživjeli dramu u kanjonu Nevidio, bezbjedno su stigli kući. Za sve krive vodiča koji je iz Srbije, koji ih je, i pored velikog vodostaja, uveo u kanjon. Licence za vodiče ne postoje tako da, ko god poželi, može voditi grupe i, za sada, bez ikakvih posljedica. Da se ovakvi događaji ne bi ponavljali, spasioci savjetuju pažljiv odabir vodiča koji mora imati iskustvo, dobru opremu, ali i alpinističke i ronilačke vještine.

Prilog Marije Radulović

 

Pripadnici Gorske službe Crne Gore uspješno su rano jutros završili akciju spašavanja 18 srpskih turista iz kanjona Nevidio. 

Kako je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici te službe, akcija je počela sinoć u 21 sati i 30 minuta,  a završena  jutros u 3 sata i 50 minuta. Svi evakuisani turisti su nepovrijeđeni. U akciji je učestvovalo 8 pripadnika Gorske sluzbe spašavanja.

Načelnik Gorske službe zaštite i spašavanja Željko Loncović za Antenu M kaže da je zbog kiše akcija bila rizična, ali da su na vrijeme reagovali.

"Uvjek su to opasne akcije, zato što se uvjek može odroniti kamen, uže može povući kamen. Opasnost je, naravno veća kada je kiša jer je teren klizav", kazao je Loncović.

Iskusnije i stručnije ekipe zbog kiše odustale su od obilaska kanjona, ta grupa, međutim, nije prepoznala opasnost kaže Loncović.

"Čovjek je izgleda u najvećoj opasnosti kad je ne prepoznaje. Ta grupa nije prepoznala opasnost, ušli su u Kanjon Nevidio i onda im je trebalo više od 12 sati da dođu do tog mjesta gdje su ostali prikovani, pala je noć, a oni nijesu mogli ni naprijed ni nazad. Da nijesmo došli uslijedilo bi smrzavanje, voda u kanjonu je hladna, iako oni nijesu bili u vodi bili su mokri. Došli smo do njih i dvoje po dvoje smo ih izvlačili iz kanjona. Akcija je završena jutros oko 5 sati", pojasnio je Loncović.

Turisti su, sami  pokušali da obiđu kanjon, iako su profesionalni vodiči upozoravali da je to rizično.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova pripadnici Gorske službe  do turista su došli spuštajući se u kanjon Nevidio uz upotrebu opreme za planinarenje.

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније