Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

14. 09. 2014. 15:05 >> 20:32
1

TRAŽE MIR

Budvanima smeta buka turista

Organizacije civilnog društva iz Budve, njih 11, tražli su od nadležnih organa da omoguće zaštitu prava na mir i san građana te opštine tokom ljeta.

 

Predstavnici 11 organizacija uputili su apel nadležnim organima povodom remećenja javnog reda i mira u stambenim naseljima u toj opštini tokom ljeta.

“U apelu smo dali i predlog kako riješiti problem, a uputili smo ga na adrese opštinskih nadležnih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova i budvanske policije, te političkim partijama koje participiraju u lokalnom parlamentu”, kaže se u saopštenju organizacija.

Kako su pojasnili, riječ je o problemu koji, osim što drastično remeti javni red i mir u velikom dijelu stambenih naselja, utiče na zdravlje i onemogućava normalno funkcionisanje građana.

“Kako je riječ o problemu koji kulminira tokom ljetnje sezone, apel upućujemo sada da bi nadležni imali dovoljno vremena da reaguju do narednog ljeta. Pred početak naredne sezone ćemo javnost izvijestiti o tome šta su nadležni preduzeli/nijesu preduzeli po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

U apelu se navodi da stepen remećenja javnog reda i mira u stambenim naseljima Budve ljeti dostiže neizdrživ nivo, a da su dva najčešća razloga prekomjerna buka koju stvaraju turisti u iznajmljenim stanovima i prekomjerna buka koju turisti stvaraju na ulicama od dva-tri sata poslije ponoći.

Predlog predstavnika organizacija je da se obezbijede dežurstva policajaca od ponoći do jutra u stambenim naseljima, tokom jula i avgusta, kao id a se počne sa primjenom kažnjavanja prekršilaca javnog reda i mira kako je to rpedviđeno zakonom.

“Vjerujemo da bi imali podršku i pomoć svih građana, ted a bi se nakon nekoilko intervencija “po džepu” i turisti počeli ponašati uobičajeno za urbanu sredinu. Plaćanjem sobe za ljetovanje, turisti i vlasnici stanova za biznajmljivanje ne kupuju i naš mir, niti imaju pravo narušavati naše zdravlje”, kaže se u apelu.

Apel su uputile organizacije Agora, Arka, Budvanski kulturni identitet, Fondacija Sava Vuković, Green.me, Logos, Nezavisna građanska inicijativa, Infomont, Udruženje žena Budve, KUD “S.M.Ljubiša”, MZ Stari grad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније