Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2014. 17:54   >>  17:53

GODIŠNJICA LOGORA

Mamula čuvar uspomena Boke

Borci Bokeljskih opština, Budve, Cetinja, Podgorice, Prijepolja, Trebinja, kao i potomci logoraša, okupili su se jutros na ostrvu Lastavica, obilježavajući 71. godinu od logora Campo Mamula.

Oni su evocirali sjećanja na zloglasni kazamat na Mamuli i polustrvu Prevlaka, u kojima je bilo zatočeno 2.333 logoraša.

Susrete je organizovalo Udruženje boraca NOR-a Herceg Novog, a prisustvovali su im generalni konzul Srbije u Herceg Novom, Slobodan Bajić, vršilac funkcije predsjednika opštine Herceg Novi Milan Vajagić, predsjednik Opštine Sopot, kao i učenici hercegnovskih Osnovnih škola.

Povodom obilježavanja 14. septembra i dana rasformiranja logora, maslinu mira na Mamuli zasadio je Generalni kozul Srbije sa predsjednikom MZ Luštica, Nedjeljkom Moricem.

Ivo Marković iz Pobora, kod Budve, jedan od preživjelih logoraša, govorio je o vremenu robijanja na ostrvu, sa majkom i sestrama.

Član hercegnovskog SUBNOR-a Mirko Džuović je kazao da je Mamula čuvar uspomena Boke, ali i najočuvanija i najvrijednija tvrđava na Jadranu koju kao takvu treba i sačuvati i ne davati u zakup.

No, i pored toga što su danas, kao i ranije, iz Udruženja boraca Herceg Novog iskazali neslaganje sa izdavanjem u zakup ostvra Lastavica, zanimljivo je da su ovom događaju, iz pijeteta prema stradalima i njihovim potomcima, prisustvovali i predstavnici švajcarskog „Orascoma". To je kompanija koja je prošla Vladin tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica, sa tvrđavom Mamula i koja namjerava da ga turistički valorizuje, uz, kako tvrde, poštovanje naslijeđene arhitekture i kulturnih i istorijskih vrijednosti ovog ostvra i austrougraske tvrđave na ulazu u Boku.

 

 Tekst i foto: Radio Jadran

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније