Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 09. 2014. 08:04 >> 08:03
1

KAŽNJEN S 400 EURA

"Nastradao" onaj što je spašavao

Alpinista, planinar, pripadnik Gorske službe spašavnaja Nikšićanin Marko Blečić koji je učestvovao u više akcija spašavanja u kanjonu Nevidio kažnjen je sa 400 eura jer nije imao dozvolu za kanjoning na teritoriji Šavnika.

 

Kazna u iznosu od 400 eura ispisana je alpinisti Marku Blečiću, koji je u kanjonu zatečen sa dva državljanina Francuske, jer nije podnio prijavu šavničkoj lokalnoj upravi za obavljanje djelatnosti vodiča, piše Pobjeda.

Turistički inspektori juče su prvi put ove sezone kontrolisali ko vodi turiste u Nevidio i prekršajni nalog je ispisan onome čije su kolege, dan ranije, spašavale 18-članu grupu iz istog kanjona.

Na primjer, Tihomira Vojnovića iz Beograda koji je u subotu vodio grupu od 17 turista iz Srbije i koji su više od 12 sati bili zaglavnljeni u kanjonu Nevidio nije kaznila turistička inspekcija, ni desetine „Tihomira“ koji ljeti svakodnevno uvode u opasnost mnogobrojne zaljubljenike u netaknutu prirodu.

Ispostavlja se da nikad nijedan inspektor nije obišao Nevidio, jer u Šavniku su saopštili da do sada nijesu registrovali pružaoca turističkih usluga koje uključuju sportsko-rekreativne i avanturističke aktivnosti. Čak ni minulih godina niko nije evidentiran, što navodi da inspektori, iako su dolazili, baš nikad nikoga nijesu zatekli u kanjonu ili su vodiču progledali kroz prste.

Na pitanje da li je juče Turistička inspekcija prvi put posjetila Nevidio, koliko je puta to učinila lani i minulih godina, PR Uprave za inspekcijske poslove Ive Čukić saopštila je da je Turistička inspekcija, vršeći kontrole „subjekata" koji pružaju usluge raftinga, istovremeno nadzirala i one koji se bave avanturističkim turizmom, upozoravajući ih na zakonske obaveze i dodatni oprez prilikom vođenja grupa.

„Turistički inspektori u kontinuitetu vrše nadzor pružanja turističkih usluga, a ove godine prvi put je zatečeno lice u vršenju djelatnosti pružanja usluga bez podnesene prijave na tom području, pa je izrečen prekršajni nalog u visini od 400 eura za organizatora obilaska. Napominjemo da Turistička inspekcija nema ovlašćenje da vrši nadzor u pogledu posjedovanja licenci za pružanje usluga avanturističkog turizma, kao ni uslova pod kojima se ta djelatnost obavlja“, kazala je Čukić.

Ona je dodala da Turistička inspekcija, po ovom pitanju, ima ovlašćenja da kontroliše jedino da li je turistički vodič podnio prijavu nadležnom opštinskom organu za obavljanje djelatnosti pružanja usluga avanturističkog turizma.

Čukić je rekla i da podatak o broju izdatih odobrenja treba potražiti od nadležnog opštinskog organa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније