Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2014. 18:04 >> 23:35

SA SINDIKATOM ZDRAVSTVA

Ministar ih razumije, ali para nema

Ministar zdravlja Miodrag Radunović saopštio je da ima puno razumijevanje za reakcije predstavnika sindikata zdravstva zbog lošeg standarda zaposlenih, ali i poručio da budžet za ovu godinu ne može biti prekoračen, već da se mora i može podijeliti samo ono što se ima. Na drugoj strani sindikati zdravstva traže povećanje zarada za najmanje 30 odsto, do kraja godine.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, razgovarali su danas sa predstavnicima dva reprezenzativna sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore.

Predstavnici oba sindikata kazali su na sastanku da su nezadovoljni standardom zaposlenih, niskim primanjima, kao i tretmanom i odnosom prema zdravstvenim radnicima, kroz određena zakonska rješenja, prije svega kroz Zakon o državnim službenicima i namještenicima, po kojem su ljekarima specijalistima dva do tri puta niži koeficijenti, u odnosu na neke druge kategorije u društvu, koji imaju pet do šest godina školovanja manje od svakog specijaliste.

Takođe, predstavnici sindikata nezadovoljni su nedostatkom socijalnog dijaloga, što je bila obaveza, na osnovu potpisanog Granskog kolektivnog ugovora i Sporazuma o politici zarada.

Ukazali su na neracionalno trošenje i onako oskudnih sredstava u zdravstvu, u smislu propisivanja ljekova, putnih troškova, bolovanja , čijom se racionalnizacijom mogu napraviti određene uštede, a ta sredstva usmjeriti u poboljšanje standarda.

„Na sastanku je dogovoreno da tripatitno tijelo nastavi već naredne nedjelje razgovore i pregovore i da se usvoji metodologija i pokušaju naći modeli kako bi se rješavao problem po problem i kako bi određenom racionalizaciom utrošenih sredstava uštedjeli i ta sredstva usmjerili za poboljšanje standarda zaposlenih“, navodi se u saopštenju Ministrastva zdravlja.

Direktor Fonda Kenan Hrapović predstavio je realno stanje u budžetu Fonda, dugovima koji ih opterećuju iz prethodnog perioda, kao i predlogom plana budžeta za narednu godinu. Takođe, predočio je da su sredstva za zdravstvenu zaštitu definisana i limitirana Ekonomsko - finansijskim smjernicama za periodi 2014. do 2017.

„Fond je za narednu godinu u planiranog projekciji budžeta dobio 2,1 milion eura više u odnosu na budžet iz 2014., naglašavajući da će se ta sredstva rasporediti na racionalan način“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније