Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 09. 2014. 12:51 >> 20:06
45

PEJOVIĆ SIGURAN

Crnogorski će biti zvanični jezik u EU

Evropski Dan jezika, koji se širom Evrope obilježava od 2001., danas je obilježen i u Podgorici. U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gorem u saradnji sa EU Info centrom upriličeno je druženje učenika tri podgoričke osnovne škole sa ambasadorima zemalja koje imaju doplomatska predstavništva u Crnoj Gori.

Tako su ambasadori Slovačke, Austrije, Bugarske i ostalih zemalja razgovarali sa učenicima na jednom od tri radna jezika EU, engleskom, francuskom i njemačkom. Učenici su uz pomoć ambasadora sastavljali poruke i pisali pisma na nekim od ovih jezika, koje će uputiti Evropskoj uniji.

Druženju djece i stranih diplomata prisustvovao je i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

“Moto Evropske unije jeste ujedinjeni u različitosti. Crna Gora je na putu ka EU i NATO, i jednog dana će i naš crnogorski jezik postati zvanični jezik EU”, poručio je učenicima Pejović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je jezik kao hrana.

“U Evropskoj uniji postoje 24 zvanična jezika. Jezik je kao hrana. Od njega dobijamo odgoj, kao i prve informacije od roditelja. U prošlosti sam sreo mnogo primjera koji pokazuju da različitosti nijesu prepreka. Otac Španac, majka Šveđanka, a dijete se rodilo u Belgiji i ide u školu u Briselu. Koji je maternji jezik ovog djeteta? To su interesantna pitanja. Zato, znanje i sposobnost jednog Crnogorca ili Slovenca ili bilo kog drugog dolazi do izražaja sa znanjem jezika”, poručio je Drobnič.

Evropski Dan jezika se obilježava od 2001. na inicijativu Savjeta Evrope. Povodom ovog dana, niz događaja se organizuje širom Evrope, poput aktivnosti sa djecom, TV i radio programi, časovi jezika i konferencije. Budući da je jezička raznolikost alat za unapređenje međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine evropskog kontinenta, Savjet Evrope, iz godine u godinu, na različite načine promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.

(AA)

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније