Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 08:36 >> 08:34

ČESTITKA GRADA

Prigodni pokloni povodom Dana starih

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada čestitao je svim starim sugrađanima 1. oktobar – Međunarodni dan starih. Iz gradskog Sekretarijata su najstarijoj populaciji poželjeli dobro zdravlje.

 

Obilježavajući Dan starih, Sekretarijat će korisnicima usluge pomoći u kući uručiti prigodne poklone.

„Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Glavnom gradu živi 185.937 stanovnika od čega je 29.508 starijih od 60 godina što predstavlja 15.8%, a 19.517 su stariji od 65 godina života što predstavlja 10,7 % ukupnog stanovništva našeg grada. Brigu o starim sugrađanima vode mnoge državne institucije u skaldu sa važećim zakonskim propisima i strateškim dokumentima koji se odnose na ovu populaciju, kao i nevladine organizacije koje u svom mandatu imaju prepoznatu ovu oblast djelovanja#, saopšteno je iz gradfskog Sekretarijata.

Glavni grad brigu o starim licima realizuje preko Sekretarijata za socijalno staranje u skladu sa Odlukom o oblicima socijalne i dječje zaštite.

„Jedno od najprepoznatljivijih prava koje ostvaruju naši sugrađani stariji od 65 godina života je pravo na pomoć u kući onima koji nijesu u mogućnosti da se sami o sebi staraju, pri čemu prioritet u ostvarivanju ovog prava imaju samohrane osobe. Sekretarijat za socijalno staranje trenutno pruža pomoć u kući za 85 korisnika na  teritoriji Glavnog grada, uz angažovanje devet gerontodomaćica. Posjete korisnicima  ostvaruju se zavisno od njihovih potreba, i kreću se od 1-5 puta nedeljno, pri čemu pojedinačna posjeta traje od 1-2 sata dnevno“, navodi se u saopštenju.

Glavni grad, kako ističu, učestvuje i u finansiranju Programa ,,Njega starih lica“ koji se realizuje u partnerstvu sa CARITAS-om Barske nadbiskupije i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore. Ovaj Program koristi 141 stara lica sa prebivalištem na području Glavnog grada uz angažovanje 10 gerontodomaćica.

Stara lica posredstvom Sekretarijata za socijalno staranje mogu ostvarivati i druga prava iz oblasti socijalne zaštite, kao što su pravo na jednokratnu novčanu pomoć, pomoć u osnovnim životnim namirnicama i pravo na besplatan dnevni obrok-kućna dostava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније