Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2014. 16:33 >> 16:43

PROJEKAT U B.POLJU

Romima obrazovanje put do boljeg života

Nevladino Udruženje za razvoj civilnog društva realizovalo je projekat „Obrazovanjem do integracije romske populacije“ na teritoriji Opštine Bijelo Polje.

Realizacijom projekta, Udruženje je nastojalo da svojim aktivnostima utiče na poboljšanje socio-ekonomskiog statusa romske populacije na području bjelopoljske opštine. Neke od njih bile su formiranje mreže NVO, koja je kod predsjednika Opštine incirala formiranje multdisciplinarnog tima za oblast obrazovanja djece i mladih romske populacije, saopštila je danas na konferenciji za medije kordinatorka projekta Mirsala Tomić.

Nakon što je dobijena saglasnost od strane Sekretarijata za opšte upravne poslove i društvene djelatnosti, formiran je tim koji je tokom proteklih mjeseci vršio medijaciju između roditelja i obrazovnih institucija u kojima se nalaze romska djeca, istakla je Tomić.

Udruženje za razvoj civilnog društva pokrenulo je aktivnosti kojim se podstiče podizanje i mijenjane svijesti kod roditelja romske djece kada je riječ o značaju obrazovanja i školovanja za nihov budući život.

Novoformirani tim obišao je romska naselja, gdje je obavio razgovor sa njihovim liderima i na taj način se upoznao sa potrebama i problemima sa kojima se suočava ta populacija. Uočeno je tom prilikom da su najčešći problemi sa kojima se Romi susrijeću nedostatak stambenog prostora, te prevoz djece do škole i nazad.

U čast gostiju organizovana je utakmica između dvije romske ekipe, u majicama na kojima je istaknuta poruka "Obrazovanjem do integracije u društvo", što je, kako je istakla Tomić, predstavljalo prvo druženje takve vrste kod Roma na ovom području.

Ona je podsjetila da je u Bijelom Polju tokom 2014. i 2015. u osnovno obrazovanje upisano je 53 Roma. Nažalost, u srednjim školama nema učenika Roma, zbog, kako su naveli, loših životnih uslova i slabe ekonomske moći.

Projekat, koji traje od maja, podržan je od Fonda za aktivno građanstvo i Delegacija Evropske unije.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније