Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 12:21 >> 12:19
1

BOŠKOVIĆ PORUČIO

Uradili puno za integraciju izbjeglica

Crna Gora uradila je puno po pitanju trajnog rješavanja položaja izbjeglih i raseljenih osoba integrišućih u crnogorsko društvo, ali i poštujući njihovu volju za dobrovoljni povratak u zemlju porijekla, kazao je minister rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

 

Bošković je na zasjedanju Izvršnog Komiteta programa visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice, koji se održava u Ženevi, rekao da država intenzivno radi i na rješavanju stambenog pitanja kroz IPA programe i Regionalni stambeni program.

Prema njegovim riječima, aktivnosti Vlade usmjerene su i na intenziviranju bilateralne saradnje sa zemljama porijekla izbjeglica, posebno sa Vladom Kosova, i direktne komunikacije sa raseljenim i interno raseljenim osobama na terenu, kroz informativne kampanje i organizovane odlaske u zemlje porijekla u cilju pribavljanja ličnih dokumenata neophodnih za regulisanje statusa.

"Rezultat toga je povratak 13 porodica sa 67 članova, tokom prošlog mjeseca, u opštinu Klina Republike Kosovo.  Za realizaciju ove aktivnosti vlade Crne Gore i Republike Kosovo su imale podršku institucija EU i UNHCR-a.  Sa realizacijom dobrovoljnog povratka nastavićemo i u narednom periodu čime ćemo ispuniti želje raseljenih da se vrate u zemlju porijekla, jer su se za dobrovoljni povratak trenutno prijavile 103 porodice", naveo je Bošković. 

Crna Gora je, kako je kazao, napravila napredak i u oblasti politike azila i migracija.

“Otvoren je Centra za smještaj tražilaca azila kapaciteta za 65 osoba, 20. februara ove godine, koji funkcioniše u skladu sa međunarodnim  standardima. Uspostavljanem ovog Centra i usaglašavanjem pravne tekovine Crne Gore sa EU, stvoreni su uslovi za punu implementaciju međunarodnih standarda u ovoj oblasti”, podsjetio je Bošković.

Bošković je zaključio da Crna Gora sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, i da će dalje težiti ka unapređenju položaja izbjeglica s ciljem obzbjeđenja jednakih prava i ravnopravnih mogućnosti za svakog člana crnogorskog društva. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније