Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 15:37 >> 15:41

ISTRAŽIVANJE NA SJEVERU

Poboljšana prava žena i djece

U Bijelom Polju predstavljeni su rezultati MIKS istraživanja za sjeverni region, koje je dalo pravu sliku stanja prava žena i djece na tom području. Istraživanje je pokazalo da postoje značajni pozitivi pomaci u svakoj oblasti u odnosu na prethodno istraživanje koje je obavljeno 2005.

Direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore, Gordana Radojević, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i načelnica Odsjeka demografije i popisa stanovništva u Zavodu za statistiku Crne Gore Snežana Remiković zvanično su danas u Bijelom Polju predstavili rezultate istraživanja.

Na osnovu pomenutog istraživanja, koje je poslije popisa stanovništva najveći projekat koji je posljednnjih godina realizovan, postignut je tačan uvid u stanje i uslove u kojim se nalaze djeca i žene u Crnoj Gori.

Istraživanjem je obuhvaćeno 28 oblasti (Zdravlje majki i novorođenčadi, obrazovanje, nasilje u porodici, seksualno ponašanje, dojenje, vakcinacija I druge) na osnovu kojeg je proizvedeno 114 MICS indikatora koji su prikazani u odnosu na region, saopštila je direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore, Gordana Radojević.

Ona je kazala da je istraživanje, koje se zasnivalo na međunarodnoj metodologiji za koju se može reći, s obzirom da je definisana od strane UN, da je i globalna, kontrolisano kroz svaku fazu od strane UNICEF međunarodnog tima za MIKS istraživanje, što dodatno garantuje njegovu statističku pouzdanost.

“Koristi od istraživanja su višestruke, kako za međunarodne organizacije kojima rezultati služe kao baza za kreiranje razvojnih projekata u Crnoj Gori, tako i nacionalnim kreatorima politika za kreiranje politike zdravlja, obrazovanja, zaštite prava djeteta. Za Zavod za statistiku Crne Gore, posebna korist ovog projekta je u tome što su kroz realizaciju MIKS istraživanja unaprijeđeni administrativni kapaciteti kroz obuke i ekspertsku pomoć koji su obezbijeđeni od strane UNICEF-a tokom realizacije projekta, saopštila je direktorica Zavoda za statistiku.

Ovo istraživanje obezbjeđuje sveobuhvatne , međunarodno standardizovane i uporedive podatke koji će pomoći u pripremi nacionalnog izvještaja Crne Gore o Milenijumskim ciljevima razvoja. Takođe, istraživanje daje najnovije i pouzdane podatke o djeci u Crnoj Gori koji će se predstaviti Komitetu o pravima djeteta i koji će biti od suštinskog značaja za efikasnu reform sistema socijalne zaštite, rekao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

On je istakao da su primjetni značajni pozitivi pomaci u svakoj oblasti u odnosu na prethodno istraživanje koje je obavljeno 2005. godine te da postoje oblasti u kojim je moguć dalji napredak.

Upravo ta pitanja koja zahtijevaju dodatni napor odnose se na sjeverni region djelimično i zbog siromašta i uočljivog dispariteta između sjevernog srednjeg i južnog područja kao I onog koji postoji između ruralnih i urbanih područja, kazao je Perks.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније