Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 18:04 >> 19:20
5

MJEŠOVITA KOMISIJA

Zaštititi legitimitet Mešihata IZ Crne Gore

Mješovita komisija za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajednoičkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori obavezala se da se zaštiti pravni status i legitimitet Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori na čijem je čelu Reis Rifat Fejzić.

Članovi Mješovite komisije ispred Vlade Crne Gore i predstavnici Islamske zajednice u Mješovitoj komisiji Crne Gore, održali su drugu konstitutivnu sjednicu Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, danas, 01.10.2014. u Medresi "Mehmet Fatih".

Na sjednici je jednoglasno usvojen Poslovnik o radu i zajednički konstatovane odredbe Ugovora koje treba efikasnije sprovoditi. Članovi su razmatrali pitanja poput: poštovanja minimuma standarda sprovođenja halal ishrane, pitanje otvaranju radija i dobijanja frekvencija, o licenciranju Medrese, o mogućnosti usklađivanja slobodnog vremena tokom radnog vremena sa obavljanjem džume i drugo. Zaključeno je da nadležne državne institucije  sprovode proceduru gore spomenutih obaveza u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore.

Mješovita komisija je upoznata od strane predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori sa aktuelnom situacijom. Zaključak je da je Mješovita komisija zauzela stav da se zaštiti pravni status i legitimitet Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori na čijem je čelu Reis Rifat Fejzić. Shodno članu 4 pomenutog Ugovora gdje se Islamskoj zajednici u Crnoj Gori priznaje vjerska jurisdikcija za sve islamske vjernike u Crnoj Gori  i granice njene jurisdikcije poklapaju se sa državnim granicama Crne Gore.

Mješovita komisija poziva sve nadležne državne organe da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore i obavezama iz Ugovora postupe prilikom registracije vaspitnih ustanova.

Na kraju sastanka zaključeno je da će Mješovita komisija i dalje predano raditi na decidnom sprovođenju Ugovora kako bi se riješila sva pitanja od zajedničkog interesa i  produbila međusobna saradnja u cilju ostvarivanja socijalne dobiti i postizanja društvene koristi za sve građane Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније