Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 18:20 >> 18:19
1

30 ODSTO

Sve više pritužbi zaštitniku prava pacijenata

Zaštitniku prava pacijenata je, u 2013. godini, stiglo 30 odsto više pritužbi nego u prethodnoj što je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, rezultat bolje informisanosti građana i unaprjeđenja rada zaštitnika.

Ministarstvo je, u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica i Udruženjem domova zdravlja Crne Gore, organizovalo edukativnu radionicu na temu “Jačanje vještina zaštitnika prava pacijenata”, u cilju promovisanja i osnaživanja uloge zaštitnika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, radionica je prije svega bila namijenjena zaštitnicima prava pacijenata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori i članovima Komisija za kontrolu kvaliteta.

„Uspješno je obavljena edukacija u vještinama medijacije i komunikologije koje treba da omoguće zaštitnicima prava pacijenata bolju komunikaciju sa pacijentima i efikasnije rješavanje podnesenog prigovora“, kaže se u saopštenju.

Cilj je, kako se navodi, preuzimanje aktivne uloge zaštitnika na medijskom popularisanju značaja dobro informisanog pacijenta, značaju prigovora pacijenata, kao i upoznavanju svih građana sa pravima pacijenata.

„Samo pacijent koji je dobro informisan, može aktivno i efektivno da učestvuje u ostvarivanju prava, kao i da svojim učešćem doprinosi kvalitetu zdravstvenih usluga, unaprjeđenju partnerskog odnosa između pacijenta i zdravstvenog radnika, zadovoljstvu, kao i bezbjednosti“, ocijenjeno je na radionici.

Kako je saopšteno, uporednom analizom prigovora koje su pacijenti uputili zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu, utvrđeno je da je broj prigovora pacijenata koji su se odnosili na rad javnih zdravstvenih ustanova u prošloj u odnosu na 2012. godinu povećan za 31,7 odsto, „kao rezultat preduzetih aktivnosti na boljoj informisanosti pacijenata i na unaprjeđenju rada zaštitnika“.

„Najveći broj prigovora u 2013. godini odnosio se na postupak zdravstvenih radnika i saradnika (34,5 odsto), organizaciju zdravstvene službe (21 odsto) i vrijeme čekanja na zdravstvene usluge (16,3 odsto)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su prigovori pacijenata dobar alat u rukama menadžmenta zdravstvene ustanove, jer predstavljaju izvor informacija o funkcionisanju zdravstvenih službi ustanove i putokaz za unaprjeđivanje sistema kvaliteta u istim.

„Zaključak je da se ubuduće, u organizaciji Ministarstva, obavljaju kontinuirane edukacije i treninzi trenera u vještinama komunikacije i medijacije, koji bi edukovali sve zaposlene u svojim ustanovama, a u cilju unapređenja kvaliteta i bezbjednosti zdravstvene zaštite“, dodaje se u saopštenju.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније