Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

03. 10. 2014. 08:33 >> 08:32
1

SMANJENJE KAZNI

Nova vozila neće morati na tehnički pregled

Predlogom izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju predviđeno je da vlasnici novoproizvedenih automobila prve tri godine od dana kupovine neće morati da podnose dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, ukoliko ono za taj period nije učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi. Nacrt je predvidio i smanjenje novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju, pa će kazne biti manje za nekoliko desetina eura.

 

O tom predlogu će se izjasniti vlada i parlament.

Izmjenama je, kako se navodi u biltenu Dokument, čiji je izdavač MUP, predviđeno i da će postojati mogućnost da vlasnik automobila ovlasti stanicu za tehnički pregled da u njegovo ime preuzme saobraćajnu dozvolu, registracionu naljepnicu i tablice, a u cilju smanjenja gužvi na šalterima.

„Nacrt zakona takođe uvodi novinu kroz kategoriju mladog vozača, odnosno osobe do 24 godine. Kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda za ovu ranjivu populaciju, predlaže se uvođenje dodatnog ograničenje brzine za ove vozače do 70 km/h na putu, dok je za moped propisana brzina 40 km/h", navodi se u Dokumentu, uz napomenu da se mladim vozačima „apsolutno neće tolerisati postojanje alkohola u krvi", navodi se u Dokumentu, prenose Dnevne novine.

Nacrt je predvidio i smanjenje novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju što će dovesti do njihove efikasnije naplate.

„Tako bi eventualnim usvajanjem zakona, kaznu za pogrešno parkirano vozilo građani plaćali od 50 do 120 eura, umjesto važeće kazne od 60 do 150", navodi se u Dokumentu, uz napomenu da bi kazna za prekoračenje brzine bilo od 50 do 150, umjesto od 70 do 200 eura.

A ako bi građanin platio kaznu u roku od osam dana, onda bi ona bila umanjena za trećinu.

Podsjećamo da novi zakon predviđa i da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom.

Shodno činjenici da je Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) postao potreba svih velikih službi, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo sa ugradnjom sistema za praćenje i kontrolu kretanja službenih vozila, navodi se u časopisu Dokument.

Naime, do kraja godine planirana je ugradnja 600 uređaja za pozicioniranje službenih vozila MUP-a, a projekat obuhvata i izradu softvera za praćenje ovih automobila, obuku zaposlenih, te isporuku vektorskih mapa Crne Gore.

Po isteku trogodišnjeg ugovora, vrijednog 145.656 eura kompletan sistem ostaće u vlasništvu MUP-a. Odgovorni za kontrolu GPS-a na ovaj način moći će u svakom trenutku da prepoznaju kada se neko vozilo koristi za službene potrebe i da li se koristi u privatne svrhe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније