Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2013. 14:35 >> 14:46
1

CETINJE

Senat raspravljao o položaju Prijestonice

Danas je održana Sjednica Senata Prijestonica na kojoj je raspravljano o Studiji o položaju Prijestonice u sistemu lokalne samouprave.

Studiju je uradio ekspertski tim kojim je rukovodio profesor dr.Đorđije Blažić , a cilj studije bio je da ukaže na još uvijek nepotpuno i nedovoljno definisane pravno-ekonomske aspekte Prijestonice, s namjerom da podstakne najodgovornije državne institucije da se sa više pažnje i odgovornosti posvete uređivanju i afirmisanju Cetinja.

Zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić je kazala da je ovaj dokumet samo polazna osnova kada su izmjene I dopune zakona o Prijestonici u pitanju.

"Studija je samo početak procesa nakon čega slijedi Javna rasprava o tom dokumentu" kazala je Nikolić i dodala da će nakon javne rasprave biti formiran tim pravnika koji će sve kvalitetne prijedloge uvrstiti u krajnji prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o Prijestonici koji će zatim biti proslijeđen Vladi I Skupštini na dalje razmatranje  I dolučivanje.

"Očekujem da će za dva do tri mjeseca Izmjene I dopune zakona biti pred poslanicima u republičkom parlamentu" ukazala je Nikolić.

Šef kabineta gradonečelnika Cetinja Dražen Blažić pojasnio je neka od predloženih rješenja iz ove studije koja se na primjer odnose na osnivanje dva bitna razvojna programa Prijestonice.

"Predloženo je da se koncipira I realizuje program “Cetinje-istorijski,kulturni,naučni I duhovni centar Crne Gore” kao I program “Cetinje-grad svih građana Crne Gore” koji bi doprinijeli afirmaciji Prijestonice" ukazao je on.

Navedenim dokumentom je takođe prdloženo I osnivanje Fonda za razvoj Prijestonice kojim bi upravljao Senat Prijestonice.Sredstva fonda formirala bi se iz kapitalnog budžeta države u visini 10% njegove projektovane vrijednosti za svaku budžetsku godinu u periodu od 2014-2020.godine,a takođe je u studiji predloženo i da se uvede obavezan doprinos za Prijestonicu koji bi se obračunavao na bruto zarade zaposlenih u Crnoj Gori,a padao bi na teret poslodavca.

Ova predložena rješenja većinom su podržali članovi Senata uz preporuku da se sada krene sa lobiranjem kako bi predložena rješenje kroz izmjene i dopune Zakona o Prijestonici bila što prije usvijena u republičkom parlamentu.

Senat je ,na današnjoj sjednici,usvojio i orjentacioni plan rada za neredni period .

 

 

Milena Stanojević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније