Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 10. 2014. 08:07 >> 08:15

USPJEŠAN START 'LOVĆENA'

U Crnoj Gori 12 vrsta komaraca

Koliko vrsta komaraca ima u Crnoj Gori i kako su rasprostranjeni znaćemo krajem 2017. godine, kada se završavaju dva naučnoistraživačka projekta koje sprovode domaći i međunarodni naučnici.

Prvi, pod nazivom „Lovćen“, bavi se nadzorom invazivnih i domaćih vrsta komaraca i patogena koje oni mogu da prenose u Crnoj Gori. Okupio je 30 istraživača, 10 institucija i  jedno preduzeće („Hemko“ iz Podgorice). Nosilac posla je Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, a finansira ga Svjetska banka sa 390.000 eura, kroz HERIC projekat, piše Pobjeda.

Rukovodilac projekta, dr Igor Pajović, kaže da je „Lovćen“ uspješno startovao. On podsjeća koji koji su najvažniji ciljevi koji se njime žele postići. Prvo, utvrđivanje vrsta komaraca koji postoje u našoj zemlji, a drugo, da li su i koji od patogena, čiji su komarci vektori, prisutni u Crnoj Gori. Treći cilj je podići svijest građana o problemima koje sprega virus-vektor-ljudi mogu da proizvedu, i četvrti kako smanjiti brojnost tih insekata nehemijskim mjerama.

Prvi i drugi cilj, kaže on, postižu se primjenom standardizovanih, a četvrti samo naučnim metodama istraživanja.

„Najvažniji je treći cilj. Najinteresantnije će biti predstaviti ljudima problem koji nije bezazlen, ali nije ni na nivou kuge iz srednjeg vijeka. Zapravo, dati informacije dobijene na bazi naučnih istraživanja, čuti mišljenja svih zainteresovanih strana i kreirati preporuke šta i zbog čega treba raditi a da bude najjeftinije, održivo i u skladu sa idejom očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi“, objašnjava Pajović.

Pripreme za projekat „Lovćen“ počele su proljetos, a rad na terenu u junu. Do sada su urađeni ili su u toku eksperimenti kojima se utvrđuje koliko je efikasna nehemijska i biorazgradiva zaštita od komaraca.

„Utvrđeno je i prisustvo 12 različitih vrsta komaraca, među kojima su neke potencijalni prenosioci patogena. Predstoje brojne aktivnosti među kojima su provjera sociološko-ekonomskog uticaja tih insekata i bolesti koje oni mogu da prenose, nabavka materijala i tehnike za utvrđivanje patogena u komarcima, korišćenje savremenih tehnologija kreiranjem aplikacije za mobilne telefone, uz konstantno uzimanja uzoraka sa terena“, kazao je, pored ostalog, Pajović za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније