Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2013. 17:25 >> 17:25
1

CETINJE

Knjiga o arhitekturi poklon Prijestonici

Arhitekta prof. dr Goran Radović uručio je danas gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću 200 primjeraka svoje knjige „Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata“.

Izdanjem objavljenim u decembru prošle godine, obuhvaćen je cjelokupan arhitektonski i urbanistički razvoj Cetinja, a publikovanje pomenute knjige realizovano je kroz saradnju Prijestonice Cetinje i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je rekao kako je riječ o prvoj knjizi u kojoj su temeljno obrađena pitanja arhitekture i urbanizma Cetinja u periodu od njegovog nastanka do početka Drugog svjetskog rata. Ovo izdanje, dodaje, predstavlja zasad jedinstven materijal koji se odnosi na stambenu i na javnu arhitekturu na Cetinju, ali njime su obuhvaćeni i različiti stilovi gradnje, te više od 40 stranih graditelja.

„Knjiga Gorana Radovića predstavlja i savršeno svjedočanstvo o izuzetnoj raznovrsnosti i bogatstvu arhitekture na Cetinju“, rekao je Bogdanović.

Prof. dr Goran Radović naglasio je kako knjiga predstavlja plod njegovog petnaestogodišnjeg istraživanja koji se ticao arhitekture crnogorske Prijestonice.

„Cetinje, kao prostor, predstavlja neiscrpan izbor istraživanja, a u arhitektonskom pogledu, odlikuje ga izuzetna raznovrsnost, s obzirom da ovdje imamo primjere stilova ranog kubizma, secesije, objekte od armiranog betona i brojne druge, što samo svjedoči da su u proteklim epohama praćeni evropski arhitektonski trendovi. Zbog svega toga, smatram da je od izuzetnog značaja da se istorijsko jezgro Cetinja u budućnosti nađe na UNESCO listi svjetske kulturne baštine“, istakao je prof. Radović.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније