Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

20. 10. 2014. 12:46 >> 13:02

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

Dijabetes ima pet do 10% građana

Crna Gora se po obolijevanju od dijabetesa uklapa u evropski prosjek, što znači da pet do deset odsto populacije ima bolest ili neki vid poremećaja regulacije šećera, kazao je ministar zdravlja, Miodrag Radunović.

 

To, kako je naveo, nameće potrebu uključivanja svih segmenata zdravstvenog sistema, i što je važnije, osmišljavanje programa prevencije pojave i širenja bolesti.

Radunović je na promociji brošure “Dijabetes”, koju je pripremio Dom zdravlja Danilovgrad, rekao da prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije učestalost šećerne bolesti za starosnu grupu od 20 do 79 godina iznosi do šest odsto, a u Evropi 8,4 odsto.

On je kazao da je Dom zdravlja Danilovgrad pravi primjer dobro organizovane zdravstvene ustanove, koja prati sve tokove iz oblasti medicine i uspješno sprovodi sve projekte osmišljene u zdravstvu.

„Edukativna brošura Doma zdravlja Danilovgrad, dvanaesta po redu, posvećena je dijabetesu, najmasovnijoj hroničnoj nezaraznoj bolesti, koju s razlogom možemo nazvati pošast savremenog doba“, naveo je Radunović.

On je kazao da oko deset odsto svih dijabetičara ima tip 1 bolesti.

“Oko polovina svih ostalih slučajeva novonastalog tipa 1 je kod mladih adolescenata. Oko 85 do 90 odsto svih dijabetičara u razvijenim zemljama ima tip 2 bolesti, koji može biti asimptomatski duži niz godina, a dijagnoza se obično postavlja nakon 40. godine”, rekao je ministar.

On je podsjetio da je dijabetes tip 2 nasljedan, i da je najvažniji doprinoseći faktor način života. “Prevalencija tipa 2 dijabetesa je u dramatičnom porastu”, upozorio je Radunović.

On je ukazao da je Ministarstvo u cilju efikasnije primjene mjera i programa za unaprjeđenje zdravlja populacije oboljele od dijabetesa 2012. godine donijelo Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću. 

Direktorica Doma zdravlja Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da se adekvatnim mjerama primarne prevencije i šećerna bolest može izbjeći, i da u prilog tome govori i činjenica da je veći dio sistema primarne zdravstvene zaštite u tom smislu stručno, tehnološki i organizaciono osposobljen. 

„Brošura Dijabetes pruža osnovne informacije o šećernoj bolesti, koje će pomoći u liječenju, ali i u sprečavanju nastanka ovog oboljenja, unapređenju zdravstvene zaštite i zdravlja cjelokupne populacije“, rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније