Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

21. 10. 2014. 08:49   >>  08:46

DJECA I STARI NA METI

Miholjsko ljeto pogodno za širenje virusa

Miholjsko ljeto i visoke temperature prijaju ljudima, ali i virusima koji se u takvim uslovima brže šire. Zbog toga izabrani ljekari imaju više posla nego inače, ali naglašavaju da je to ,,za ovo doba godine sasvim uobičajeno“.

 

“Najzastupljenije su respiratorne infekcije koje izazivaju različiti virusi. Infekcije poznate kao prehlada, grip, faringitis, traheitis, bronhitis, bronhopneumonija izazivaju rinovirusi, adenovirusi, virusi influence i parainfluence”,  kazala je Pobjedi izabrana doktorka za odrasle u Domu zdravlja Podgorica Jasna Kalač-Čekić.

Ona kaže da su najčešći simptomi zbog kojih građani posjećuju ambulante domova zdravlja kijanje, suzenje očiju, suvi kašalj, promuklost, povišena temperatura, glavobolja, kao i bolovi u mišićima i zglobovima.

Kalač-Čekić naglašava i da relativno visoke temperature za ovo doba godine takođe pogoduju  respiratornim infekcijama koje dominiraju u akutnoj patologiji ovih dana.

Prema njenim riječima, populacija koja je izložena riziku od obolijevanja su prije svega djeca, stari kao i hronični plućni i srčani bolesnici,  te osobe oslabljenog imuniteta, koje imaju manju sposobnost adaptacije.

Građani se često pitaju na koji su način „zaradili“ virus kada su raznim preparatima „jačali“ organizam, zaboravljajući da se od njih nije moguće u potpunosti zaštititi.

Kalač-Čekić objašnjava da se virusi neprekidno mijenjaju zbog čega naš organizam ne može da razvije prirodan imunitet.

“Virusi „ulaze“ preko usta, nosa ili sluzokože oka, a infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom i predmetima ili pak udisanjem zaraženih čestica vazduha. Od trenutka zaraze do razvoja simptoma obično prođe dva do tri dana, a nekada samo 24 časa”, ističe Kalač-Čekić.

Ona savjetuje da ukoliko se jave simptomi prehlade ili gripa nije neophodno odmah tražiti pomoć ljekara ili posezati samoinicijativno za antibioticima.

“Dovoljno je sprovoditi simptomatsku terapiju koja obuhvata antipiretike, analgetike, kapi za nos, sirup protiv suvog kašlja, kao i unositi tečnosti u vidu toplih napitaka i vitamina”, kaže doktorka Jasna Kalač – Čekić. Takođe, važno je i odležati bolest, izbjegavati teži napor i spavati bar osam sati dnevno.

Međutim, ako se simptomi pogoršaju, odnosno ako se javi visoka temperatura, groznica, bolovi u grudnom košu, produktivni kašalj, mučnina i povraćanje, neophodno je potražiti pomoć ljekara koji će uključiti odgovarajuću terapiju. Simptome i bolesti možemo i sami da spriječimo ili bar ublažimo jačanjem odbrambenog sistema. Za pravilan rad odbrambenog sistema neophodni su vitamini i minerali koje nalazimo u voću i povrću, kao i gotovim preparatima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније