Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2014. 12:46   >>  12:44

MINISTARSTVO UPOZORAVA

Zabilježeni slučajevi bolesti "plavog jezika"

Veterinarska služba registrovala je sredinom mjeseva kod goveda i ovaca, u Danilovgradu, Podogorici i na Cetinju, pojavu zarazne bolesti „plavi jezik“, a nadležni preduzimaju sve mjere kako bi suzbili dalje širenje bolesti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Oni su naveli da bolest prenose komarci iz roda Culicoides. Bolest se ne prenosi na ljude, a karakteriše je povećana tjelesna temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja.

„Po prijavi vlasnika da životinje imaju zdravstvenih problema, stručno osoblje veterinarske ambulante „Primavet“ iz Danilovgrada, kao i veterinarskih ambulanti „Animavet“ i „Podgorica d.o.o.“ iz Podgorice, izašlo je na teren i postavilo sumnju da se radi o navedenoj bolesti. Uzeti su odgovarajući uzorci i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je obavila dijagnostičko laboratorijsko ispitivanje“, navodi se u saopštenju.

Ispitivanja su, kažu iz Ministarstva, potvrdila prisustvo bolesti kod dvije krave i šest ovaca na području opštine Danilovgrad, dvije ovce u Podgorici i jedne ovce na Cetinju.

„Veterinarska uprava Crne Gore, sa veterinarskom inspekcijom Uprave za inspekcijske poslove, a u saradnji sa terenskom veterinarskom službom u Danilovgradu, Podgorici i Cetinju, i Specijalističkom veterinarskom laboratorijom, preduzima dalje potrebne mjere u cilju blagovremenog otkrivanja eventualnih novih slučajeva oboljenja, kao i na suzbijanju ove bolesti“, pojasnili su oni.

U gazdinstvima na kojima se bolest pojavila bolesne životinje će biti obilježene i izdvojene a biće ograničeno njihovo kretanje.

„Biće zabranjeno otuđivanja životinja, a moraće se izvršiti dezinsekciau okoline i objekata za smještaj i držanje životinja.  Životinje sa izraženim kliničkim manifestacijama bolesti moraće da se usmrte, a njihovi leševi da se propisno uklone. U narednim danima, Veterinarska uprava stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe područja optina Danilovgrad, Podgorica i Cetinje kako bi se maksimalno zaštitio stočni fond i usporilo eventualno širenje ove bolesti, imajući u vidu epizootiološka predviđanja mogućnosti pojavljivanja novih slučajeva bolesti do kraja sezone aktivnosti komaraca“, poručuju iz Ministarstva.

Oni su vlasnicima goveda, ovaca i koza na području tih opština, ali i cijele Crne Gore, savjetovali da u narednom periodu ne kupuju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, kao i da sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom.

„Vlasnici životinja treba da preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće i postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu“, navodi se u saopštenju.

Bolest posljednji put u CG zabilježena 2001.

Ovce su najosjetljivije na ovu bolest dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i kao takve predstavljati izvor infekcije za druge preživare. Virus bolesti plavi jezik prenosi se isključivo preko određenih vrsta komaraca iz roda Culicoides, zbog čega se bolest i pojavljuje u periodu aktivnosti komaraca u toplijim mjesecima.

Virus bolesti plavi jezik je ovog ljeta dijagnostikovan u brojnim slučajevima u zemljama regiona: Grčka, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Srbija i Albanija i bilo je očekivano da će se pojaviti i na prostorima Crne Gore.

„Klimatski uslovi tokom proteklih ljetnjih mjeseci pogodovali su znatnom povećanju brojnosti prenosilaca (komaraca) ove bolesti što je i dovelo do pojave bolesti i velikom obimu na prostoru Balkanskog poluostrva. Skorim završetkom sezone aktivnosti komaraca, za očekivati je da će epozootiološka situacija, kada je ova bolest u pitanju, biti povoljnija u cijelom regionu i u Crnoj Gori“, poručuju iz Ministarstva. 

Poslednji put, bolest plavi jezik je u Crnoj Gori registrovana 2001. godine na teritoriji opštine Rožaje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније