Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2014. 13:05 >> 14:22
88

KILIBARDA O CRNOGORSKOM

Bogat jezik, ali ima puno neprijatelja

Profesor Novak Kilibarda kazao je da je osnivanje i početak rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju izuzetan događaj u Crnoj Gori. Smatra i da je ta univerzitetska jedinica prava adresa za sve ljude koji se bave jezikom i vole književnost.

 

On je rekao da ne zna narod u Evropi koji ima bogatiji jezik i više neprijatelja toga jezika, nego što je Crna Gora. Crnogorski jezik je uporedio sa Dunavom koji od Švarcvalda gdje izvire unosi u sebe sve potoke i sve rijeke.

"Ali sve što u Dunav ulazi podunavi se. Tako je istorija Crne Gore, njeno mjesto između velikih sila, velikih naroda i civilizacija, obogatila originalni, maternji jezik beskrajnim bogatstvom koji je sa strane”, istakao je Kilibarda za Skala radio.

To, kaže Kilibarda, ne treba nikada smatrati varvarizmima.

“Sve se to utopilo u jezik, a propaganda je uradila svoje, poslije 1918. godine kada je Crna Gora uništena kao država,  svim mogućim sredstvima se radilo protiv crnogorskoga jezika i njegove prepoznatljivosti. Nijedna knjiga i svi udžbenici iz kojih sam učio, od bukvara do univerzitetskih knjiga, nije napisana na ijekavskom, sve je to čista ekavica”, naglasio je on. 

Kilibarda dodaje da je u svom jeziku upotrebljavao turcizme. To su orjentalizmi, jer je, kako je objasnio, preko Turaka ušao veliki broj arapskih i persijskih riječi.

Naglasio je da se Crna Gora nalazi na trasi koja vodi u Evropsku uniju EU i ima sva bogatstva koja jedna zemlja može zamisliti.

“Samo treba da očuva svoj jezik i svoj duh. Nema danas nikoga boljega da to usmjerava nego što je novoosnovani Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju, kojim rukovodi izuzetno sposoban naučnik Adnan Čirgić”, zaključio je Kilibarda.

 

Пратите нас на

Коментари88

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније