Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2014. 13:47 >> 14:21
7

FORUM PROGRES

Među zaposlenima 7.000 LGBT osoba

Svaki treći pripadnik LGBT populacije u Crnoj Gori bio je žrtva homofobije ili transfobije na radnom mjestu, što se naročito dešava uoči ili nakon nekih društvenih događaja ili javnih aktivnosti LGBT organizacija.

 

To je rezultat istraživanja koje je danas, pred članovima Socijalnog savjeta, predstavio izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević.

Prema rezultatima istraživanje “Diskriminacija LGBT osoba na tržištu rada”, koje je u u periodu od 5. do 20. oktobra realizovano kod 30 visokoobrazovanih LGBT osoba, nešto manje od polovine anketiranih, odnosno njih oko 43 odsto tvrdi da su bili diskriminisani po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, dok je 73% anketiranih LGBT osoba iskusilo homofobiju i transfobiju na radnom mjestu.

"Naglasili su da se takve situacije naročito dešavaju uoči ili nakon nekih društvenih događaja, javnih aktivnosti LGBT organizacija ili nakon pisanja medija o LGBT tematici", saopštio je Milivojević.

Pitaju ih za brak, potomstvo...

Rezultati su pokazali da se 90% anketiranih, odnosno njih 27, suočilo sa psihološkim pritiskom od strane kolega na poslu, poput postavljanje ličnih pitanja i iznošenja komentara u vezi sa bračnim statusom i potomstvom.

"Jedna anketirana osoba je napisala komentar 'političke i profesionalne biografije jedino su dovoljno ozbiljne ukoliko je navedeno da je osoba oženjena ili udata i koliko ima djece. To znači da LGBT osobe nisu poželjne za crnogorsku politiku'”, saopštio je Milivojević. 

Više od 90% anketiranih LGBT osoba, sa visokom stručnom spremom, je mišljenja da je u datim okolnostima opravdan i osnovan strah LGBT zajednice od diskriminacije i daljih posljedica.

Među razlozima, kako ističe, navodi se neefikasna zaštita svih radnika i nefikasna borba protiv diskrimimacije, nekvalitetna obrazovna javna politika koja uključuje vidljivost i prihvatanje LGBT osoba, nepovjerenje u institucije sistema, nekvalitetna primjena nacionalne LGBT politike. 

"Oko 67% anketiranih je istaklo da su im lično poznati primjeri diskriminacije i nefer tretmana LGBT osoba na poslu. Naveli su da su takvi primjeri posebno poznati u sektorima trgovine, ugostiteljstva, organima uprave, policiji i vojsci", kazao je on.

Svaki peti ispitanik, odnosno njih 20 odsto, koji rade u javnom sektoru, tvrde da im je dalji profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri postao nemoguć samo zato što je njihova seksualna orjentacija postala poznata.

Anketirane visokoobrazovane LGBT osobe mišljenja su da su među LGBT najviše diskriminisane transrodne osobe, zatim LGBT pripadnici manjina, posebno Romi, potom LGBT osobe sa invaliditetom i na kraju starije LGBT osobe. 

"Tačno 87% anketiranih je svjesno ili im je poznato da se posebno sa izazovima diskriminacije suočavaju transrodne osobe koje trpe najveće probleme pri traženju, zadržavaju posla ili pri unapređenju", kazao je Milivojević. 

Forum Progres, kako je saopšteio, još nema podatke o tome postoji li i kolika je diskriminacija LGBT osoba u pogledu zarada, odnosno razlika u platama za ista ili slična radna mjesta.

Poslodavci nijesu dovoljno edukovani

"Relevantna međunarodna istraživanja pokazuju da LGBT osobe zarađuju manje, varijajući u rasponu od 5 do 30 odsto manje u odnosu na njihove heteroseksualne kolege na sličnim ili istim radnim pozicijama. Mi smo registrovali na desetine slučajeva da LGBT osobe, posebno zaposlene u državnoj ili lokalnoj administraciji, znači u javnom sektoru, trpe nefer tretman - prilikom odlaska na službena putovanja, isplatu dnevnica, upućivanje na stručne i druge obuke, imenovanje u razna, neplaćena, radna tijela, prekovremeni, uglavnom neplaćen rad, i slično", kazao je Milivojević.

Zabrinjavajući je podatak da 76% anketiranih visokoobrazovanih LGBT osoba nema povjerenja u instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i smatraju da je obraćanje Ombudsmanu u pogledu zaštite od diskriminacije na poslu potpuno nedjelotvorno. 

Njih 86% je mišljenja da poslodavci u privatnom sektoru nisu dovoljno edukovani ili da nisu dovoljno stekli informacija o ljudskim pravima i slobodama LGBT osoba. 

“LGBT Forum Progres”, vodeći se metodologijom vodećih svjetskih istraživačkih centara za pitanja seksualne orjentacije i rodnog identiteta i procjenama LGBT pokreta, procjenjuje da je među aktivnim stanovništvom Crne Gore minimalno oko 10.000 LGBT osoba, među zaposlenima u Crnoj Gori minimalno je oko 7.000 LGBT osoba dok su, prema našim procjenama, od ukupnog broja nezaposlenih, u drugom kvartalu ove godine, minimalno njih oko 2.000 bile osobe koje pripadaju LGBT zajednici. 

Inače, istraživanje je obuhvatilo 30 visokoobrazovanih LGBT osoba starosti od 25 do 55 godina, od koji su 24 muškarca i šest žena. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније