Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2014. 12:10 >> 15:58
1

"IPA MNE QUAKE 2014"

Završena vježba simulacije zemljotresa

Crna Gora, organizacijom Međunarodna terenska vježba sa scenariom zemljotresa IPA MNE QUAKE 2014, koja je završena danas, potvrđuje stalne napore na unapređenju zaštite i spašavanja, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

On je kazao da je u vježbi učestvovalo devet timova za traganje i spašavanje iz ruševina i oko 500 spasilaca i posmatrača.

"Njenom organizacijom Crna Gora potvrđuje stalne napore na unapređenju zaštite i spašavanja, a sve u cilju jačanja, nacionalnih i regionalnih kapaciteta saradnje i razumijevanja", kazao je Konjević. On je podsjetio da je Crna Gora postala članica mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

"Pristupanjem mehanizmu nastavljamo proces jačanja i unapređenja sistema, a u velikoj mjeri ćemo povećati i kvalitet odgovora na vanredne situacije i omogućiti korišćenje ljudskih i materijalnih resursa drugih država prilikom nastanka neželjenih prirodnih i tehničko tehnoloških i drugih hazarda", rekao je Konjević, prenosi Mina.

Prema njegovim riječima, tim mehanizmom je omogućeno pristupanje Centru u vanrednim situacijama i zajedničkog sistema za komunikaciju i informisanje u slučaju katastrofa.

Konjević je kazao da će jedan od prioritetnih zadataka Ministartsva biti stavljanje u punu funkciju Operativno komunikacionog centra 112, čime će, kako je ocijenio, značajno biti unaprijeđen sistem zaštite i spasavanja i povećana sigurnost građana u hitnim situacijama.


Generalni direktor Direktorata za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Evropske komisije, Klaus Sorensen, kazao je da je vježba povezuje međunarodni sa domaćim aspektom izgradnje kapaciteta.

"Sa time mi možemo podići nivo zaštite i tu se ne radi samo o spašavanju života. Mi moramo da razumijemo da podizanje ovog nivoa zaštite stvara bolju klimu i za investicije", naveo je on. Sorensen je podsjetio da se 31 država pridružila mehanizmu za civilnu zaštitu.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da se Crna Gora suočava dva procesa-evropskim i evroatlantskim integracijama, navodeći da to zahtjeva mnogo energije civilnog društva i zaštite.

"Bez predviđanja rezultata ove vježbe, već možemo reći da se građani mogu osjećati bezbjednije, kao i turisti u državi", naveo je on.


Državni sekretar Slovenije, Miloš Bizjak, rekao je da vježba jasno pokazuje posvećenost i opredjeljenost Crne Gore i država regionu, mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu i regionalnu saradnju u oblasti upravljanja nepogodama.


"Slovenija intenzivno podržava države kandidate i potencijalne kandidate iz regiona na njihovom putu ka EU u oblasti regionalne sradnje. To je naša obaveza naročito od predsjedavanja Slovenije Savjetom EU 2008.", naveo je on.

Bizjak je kazao da da je poslednjih godina više od 300 eksperata i pomoćnog osoblja obučeno programom civilne zaštite IPA, a više od 200 je učestvovalo u radionicama na razne teme.

I predsjednik Vlade Milo Đukanović obišao je danas međunarodnu terensku vježbu na lokaciji kasarne Morača, koju su organizovali Direktorat za vanredne situacije i konzorcijum predstavnika Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Odsjeka za civilnu zaštitu Republike Italije, Njemačke agencije za tehničku pomoć, Švedske agencije za krizni menadžment i austrijsko-slovenačke kompanije "Sinergies".

Svetlana Slavujević, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније