Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 12:22 >> 12:20

IMA POTENCIJALA

Vraćamo se kozarstvu

Kozarstvo kao poljoprivredna grana polako se vraća, a kozji proizvodi na crnogorskom tržištu imaju direktnu prođu i postoji veća tražnja u odnosu na ponudu, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je rekao da je uzgoj stoke vrlo važna poljoprivredna aktivnost u Crnoj Gori i da od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava 66,9 odsto uzgaja stoku.

„Iako u stočarskoj proizvodnji dominira govedarstvo sa učešćem od 65 odsto, uzgoj ovaca predstavlja važan segment stočarstva, a u posljednje vrijeme primjetan je i rast broja koza, koji je u prošloj godini porastao 28 odsto, dok se ove godine bilježi dodatni rast od 26 odsto“, rekao je Ivanović na savjetovanju o kozarstvu i organskoj proizvodnji.

Prema njegovim riječima, prema evidenciji Veterinarske uprave u Crnoj Gori ima oko 37.460 koza koje se uzgajaju na ukupno 373 domaćinstva.

„Te brojke ohrabruju i najbolji su pokazatelj koliko se ova grana razvija u Crnoj Gori. Najveći broj koza, 54 odsto uzgaja se u centralnom dijelu, a najveći broj ovaca u sjevernom dijelu Crne Gore“, rekao je Ivanović.

U ukupnoj proizvodnji mlijeka, kako je precizirao, ovčje učestvuje sa pet odsto, a kozje sa dva odsto.

„Od ukupno 25 mljekara u Crnoj Gori, dvije otkupljuju i prerađuju kozje mlijeko što je svega jedan odsto ukupno prerađenih količina. Ti podaci pokazuju da ima mnogo prostora za dalji rad“, poručio je Ivanović.

On smatra da je budućnost poljoprivrede Crne Gore u organskoj i proizvodnji tradicionalnih proizvoda i onih sa oznakom geografskog porijekla.

„Zbog toga je prerada kozjeg i ovčjeg mlijeka kao i proizvodnja mesa veoma značajna, ne samo sa aspekta razvoja poljoprivrede već i uvezivanja sa turizmom“, ocijenio je Ivanović.

On je naveo da je u fazi izgrade registar, koji mora biti što precizniji. „Neophodno je i razmotriti da li je potrebno 'pretresti' Zakon o veterini i da li postoje određene barijere ili ograničenja u radu veterinara koja onemogućavaju brz i dinamičniji razvoj kozarstva“, dodao je Ivanović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da lokalna uprava u zadnjoj godini, uz izdašnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, pokušava da pospješi razvoj kozarstva.

Grbović je podsjetio da je Nikšić najveća opština u Crnoj Gori koja obuhvata oko 16 odsto čitave površine države.

„Pojedini prostori u nikšićkoj Opštini bogom su dani za bavljenje kozarstvom. Pokušavamo da pomognemo kroz poboljšanje infrastrukture, prije svega boljim snabdijevanju vodom“, rekao je Grbović.

On je kazao da je u proteklom periodu napravljeno pet vještačkih akumulacija sa oko deset hiljada kubika vode što bi trebalo da pomogne stočarima posebno u bezvodnim područjima da povećaju svoja stada.

On je najavio nastavak radova na poboljšanju putne infrastrukture i dodao da lokalna uprava planira da urade vodovode u Vilusima i poboljšaju vodosnabdijevanje u mjesnim zajednicama Trubjela i Petrovići.

Savjetovanje traje dva dana i organizuje ga Udruženja kozara i ovčara Montecapra, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Nikšić.

Osim poljoprivrednih proizvođača, predstavnika mljekara i sirara, aktivno učešće na skupu imaće predstavnici Ministarstva, Veterinarske uprave, Službe za selekciju stoke, Monteorganike i drugih institucija.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније