Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 15:10   >>  15:07

SVEČANOST

Na Cetinju obilježen Dan UN-a

Na Cetinju je danas, u organizaciji Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Vlade Crne Gore i Prijestonice Cetinje, upriličena proslava 24. oktobra – Dana Ujedinjenih nacija.

Događaju, koji je održan u Vladinom domu, prisustvovale su brojne zvanice iz različitih društvenih sfera, a ispred organizacija domaćina, prisutne su pozdravili vršilac dužnosti stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Bendžamin Perks, ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković istakao je kako su Ujedinjene nacije, u epohi po završetku Drugog svjetskog rada, obezbijedile mogućnost da se svijet razvija u miru, toleranciji i promociji ljudskih prava.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da je Crna Gora, iako među najmlađim, jedna od izuzetno aktivnih članica Ujedinjenih nacija koja bez izuzetka promoviše sve zajedničke vrijednosti na čijim temeljima djeluje Sistem UN. Istovremeno, riječ je i o vrijednostima Crne Gore kao države koja je svoju nezavisnost obnovila na demokratskom referendumu",  saopštio je on.

Bogdanović izrazio je zadovoljstvo što je Cetinje, već tradicionalno, i ove godine domaćin proslave Dana Ujedinjenih nacija.

"Vjerujem da danas, kada proslavljamo 69. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih nacija, možemo imati razloga za zadovoljstvo zbog svega što je rezultat udruženog rada svjetskih naroda. No, isto tako, smatram i da savremeni tokovi danas nude niz situacija koje se nameću kao svojevrsni globalni izazovi i koje, kao takve, zahtijevaju odlučan zajednički odgovor", naglasio je gradonačelnik Cetinja.

On se osvrnuo i na krupne korake koje je u minulim mjesecima napravila Prijestonica Cetinje u pogledu saradnje sa Ujedinjenim nacijama. Ključni momenat na tom planu bio je prijem Cetinja u UN program „Sustainable Energy for All“ i to na inicijativu generalnog sekretara te međunarodne organizacije Ban Ki – muna.

Koordinator UN-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, kazao je da je Dan Ujedinjenih nacija prilika da se podsjetimo dostignuća čovječanstva i izazove koji i dalje postoje u radu na unaprijeđenju mira, ljudskih prava i ljudskog dostojanstva.

"Upravo su te vrijednosti nezamjenjive, ne samo za djevojčicu u Avganistanu koja se nada da će završiti školu a da je ne ometu siromaštvo i ekstremizam, ne samo za porodicu u Liberiji gurnutu u katastrofalno siromaštvo pošto je hranilac porodice obolio od ebole i ne samo za žrtvu nasilja u porodici ovdje, u Čikagu ili u Londonu. Te su vrijednosti nezamjenjive za zaštitu ljudskih prava, bezbjednost i razvoj svakog bića ovdje u Crnoj Gori, u Evropi i u čitavom svijetu", istakao je on.

Naredne godine, dodao je Perks, svjetski lideri analiziraće napredak u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva i uspostavljanje novih globalnih prioriteta za period nakon 2015. godine. A građani Crne Gore, kako je kazao, dali su izuzetan doprinos vezan za utvrđivanje stavova vezanih za budućnost.

"Korišćenjem moći nove tehnologije, uloženi su zadivljujući napori kako bi građani širom svijeta izrazili svoje mišljenje o tome šta treba da budu novi prioriteti, a učešće nije nigdje bilo veće nego u Crnoj Gori. Više od osam hiljada građana odgovorilo je na anketu, učestvujući time u procesu konsultacija koje su sprovedene u čitavoj zemlji o tome kakvu budućnost žele, pri čemu su kao ključne prioritete naveli zapošljavanje, obrazovanje i zdravlje", zaključio je Perks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније