Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 15:28 >> 15:37

I GRAĐANI UGROŽENI

Podgorica: Ukradena vrata s trafostanice

Sa trafostanice "Zagorič Pazarište" u Podgorici su skinuta i odnijeta zaštitna vrata, što predstavlja izuzetan rizik po prolaznike jer je sada oprema u trafostanici pod naponom neobezbijeđena, saopšteno je iz Elektrodistribucije. Oni navode da podaci zabrinjavaju jer to nije izolovan slučaj, već svakodnevna pojava.

"Svakodnevno se otuđuju zaštitni elementi sa trafostanica koje ostaju otvorene, što predstavlja izuzetnu opasnost za građane, jer je riječ o trafostanicama koje se nalaze na prometnim mjestima, pored škola i stambenih objekata", izjavio je inženjer u Službi održavanja u ED Podgoric Nikola Vukčević.

Nadležne ekipe u Elektrodistribuciji Podgorica se konstantno i vanredno angažuju i kontrolišu objekte i mrežu, međutim  stalan nadzor oko 600 trafostanica na području  Podgorice nije moguće sprovesti, naglašavaju iz te kompanije.

"Kontrole su stalne, a takođe i građani prijavljuju nepravilnosti. ED Podgorica nakon svake otkrivene krađe sprovodi urgentno obezbjeđivanje trafostanice.  Materijalna dobit  počinioca ovog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je više nego skromna, dok je  opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika. Upravo zato i apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima EPCG prijave", napominje Vukčević.

Podsjećamo, da je od početka godine samo na području opštine Nikšić ukradeno  čak 12 transformatora  i 15 niskonaponskih ormara, a šteta je procijenjena na oko 70 hiljada eura. Početkom prošlog mjeseca je sa dalekovoda od Malog Polja do Radevića Rupe u kolašinskoj opštini pokradeno oko tri kilometra bakarne žice, a  oštećena su i četiri dalekovodna stuba. Nedavno je I sa dalekovoda 35 kV "Cetinje-Čevo"  otuđeno  oko 1500m bakarnog provodnika, čime je EPCG pričinjena direktna materijalna šteta od oko 6.000 eura, a zbog čega su sela Katunske nahije bila bez napajanja preko  24 časa.

Na  meti kradljivaca često su i  L – profili sa stubova distributivne mreže. Direktna materijalna šteta koju trpi EPCG na godišnjem nivou se mjeri stotinama hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније