Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 17:09 >> 17:38

MINISTARSTVO KULTURE

Konkurs za sufinansiranje programa lokalnih medija

Ministarstvo kulture objavilo je konkurs za sufinansiranje programskih sadržaja u lokalnim štampanim medijima i naučnim časopisima za kulturu i teoriju medija.

Cilj konkursa je, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, razvoj medijskog pluralizma, podrška ostvarivanju prava građana na informisanje, promovisanje i jačanje medijske pismenosti, razvoj medijske naučne misli, podsticaj informisanja na lokalnom nivou i razvoj medijske naučno-stručne oblasti.

„Ministarstvo će sufinansirati u narednoj godini proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa u lokalnim štampanim medijima čiji su sadržaji fokusirani na teme lokalne sredine u kojoj izlaze: kulturu, istorijsko nasleđe, tradiciju, obrazovanje, rodnu ravnopravnost, socijalno-komunalne, socijalnu integraciju RE populacije i proces evroatlantskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, pod lokalnim štampanim medijima u kontekstu konkursa podrazumijevaju se sadržaji namijenjeni svim etničkim, vjerskim i socijalnim grupama lokalne zajednice, bez diskriminacije.

„Pravo učešća na konkursu imaju lokalni štampani mediji iz Crne Gore čiji su osnivači pravna ili fizička lica sa prebivalištem u Crnoj Gori, odnosno koji su registrovani u evidenciji medija kod nadležnog organa“, rekli su iz Ministarstva.

Kako je pojašnjeno, pod medijima se ne smatraju bilteni, katalozi i druge publikacije, namijenjene isključivo reklamiranju, poslovnim komunikacijama, obrazovnom procesu ili internom radu pravnih lica, vjerskih, nevladinih i drugih organizacija, školska glasila, Službeni list Crne Gore, službena glasila jedinica lokalne samouprave i druga službena glasila, kao i plakati, leci, prospekti, transparenti i video strane bez žive slike.

„Pravo učešća na konkursu nemaju nevladine organizacije kao osnivači, suosnivači i izdavači medija, javne ustanove i drugi subjekti čiji se rad i projekti finansiraju iz budžeta Crne Gore, budžeta lokalnih samouprava ili drugih javnih institucija i fondova“, navodi se u saopštenju.

Osnovni kriterijumi za ocjenu projekata su značaj projekta za ostvarivanje i unapređivanje informisanja lokalnog stanovništva, doprinos raznolikosti medijskog sadržaja i pluralizma ideja i vrijednosti u lokalnim štampanim medijima, validna argumentacija projekta i adekvatna specifikacija budžeta usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektnih aktivnosti.

Posebni kriterijumi su doprinos razvoju pluralizma crnogorskih medija i javni interes projekta, unapređenje medijske pismenosti u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou i doprinos razvoju medijskog pluralizma i raznovrsnosti medijskog sadržaja u lokalnim zajednicama.

Posebni kriterijumi su i unapređenje produkcije opštih informativnih i tematskih medijskih sadržaja od značaja za život i rad građana u lokalnim zajednicama i značaj i kvalitet projekta (kreativnost, realnost budžeta i održivost projekta), kredibilitet podnosioca projekta iz ugla javnog značaja i vidljivost i javni značaj medija.

„Prilikom razmatranja projekata posebno će se cijeniti neprofitni (besplatni) lokalni štampani mediji, odnosno časopisa za kulturu i teoriju medija. Za učesnike konkursa koji su već koristili sredstva po osnovu sufinansiranja programskih sadržaja cijeniće se ispunjenost ugovornih obaveza iz 2014. godine“, kaže se u saopštenju.

Radovi koji su predmet konkursa potrebno je dostaviti najkasnije do 20. decembra, a Ministarstvo će, na predlog stručne komisije, donijeti odluku o sufinansiranju programskih sadržaja u lokalnim štampanim medijima u 2015. godini, u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa.

„Način realizacije sredstava za odabrane projekte biće regulisan ugovorom koji će Ministarstvo i korisnik sredstava zaključiti u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o sufinansiranju programskih sadržaja u medijima u 2015. godini“, navode iz Ministarstva.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se u četiri primjerka neposredno ili poštom, sa naznakom – Konkurs za lokalne štampane medije, na adresu: Ministarstvo kulture, Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje.

„Obavještavamo sve zainteresovane učesnike konkursa da, prije podnošenja prijave, a najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja konkursa, dostave dva prethodna broja svoje novine-časopisa“, naveli su iz Ministarstva.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније