Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

24. 10. 2014. 17:29 >> 20:24
1

KONJEVIĆ PORUČIO

Ko vrati ilegalno oružje izbjeći će kazne

Građani koji sami vrate ilegalno oružje, u roku koji će biti zakonski definisan, izbjeći će neminovne kazne, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević.

On je novinarima, tokom radne posjete Nikšiću, kazao da taj grad prednjači po zaplijenama ilegalnog naoružanja, i ocijenio to kao dobar primjer u radu nikšićkog Centra bezbjednosti, ali „ne i za društvo generalno, jer nije dobro da toliko nelegalnog oružja građani posjeduju“.

„Kroz Zakon o oružju, koji će Vlada vrlo brzo razmatrati, pokušaćemo da to pitanje regulišemo i sa državnog nivoa dodatno a, ne samo kroz rad policije. Tim zakonom je predviđeno da u određenom vremenskom periodu, koji će biti definisan, eleminišemo sankciju za one koji sami vrate državi oružje koje imaju u ilegalnom posjedu“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, uslijediće i razgovor u resornim ministarstvima o mogućem pooštravanju zakonskih kazni predviđenih krivičnim zakonikom za ljude koji nose ilegalno oružje.

„To kasnije izaziva mnoge posljedice i po rad lokalnih samouprava, i za Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekao je Konjević.

Odgovarajući na pitanje da li je policija prikupila sve relevantne dokaze protiv šestorice okrivljenih za napad na novinarku Dana, Lidiju Nikčević, Konjević je kazao da je neprimjereno komentarisati slučaj dok se ne okonča započeti sudski postupak.

„Rad policije na tom slučaju verifikovalo je tužilaštvo podizanjem optužnice, ostaje da se vidi kako će se sud odrediti prema tome. Do donošenja pravosnažne presude to može da bude moj jedini komentar, jer ne bih svojom izjavom želio da utičem na slučaj, kao ni komunikacijom sa zainteresovanim u tom postupku“, rekao je Konjević.

Na navode porodica okrivljenih da je Konjević nagradio inspektore za rješenje tog krivičnog djela, iako suđenje još traje, odgovorio je da je sama činjenica da je tužilaštvo prihvatilo dokaze koje je policija prikupila jedan vid verifikacije policijskog rada.

„Bilo je potpuno normalno da nakon te verifikacije službenici koji su radili na tom predmetu, a predložio ih je načelnik nikšićke policije, shodno zakonu, budu nagrađeni. Mi smo verifikaciju svog rada dobili kroz optužnicu tužilaštva, a zajedno se radilo na tom slučaju“, obrazložio je Konjević.

On je kazao da je to osjetljiv slučaj, kao i samo djelo, ali da nagrađivanje nije prejudiciranje, niti ministar unutrašnjih poslova može da zna kakvu će odluku donijeti sud.

„Dajmo još malo vremena, mislim da je ovaj slučaj u prioritetu rada suda, koji će se odrediti prema dokazima. Shodno toj odluci suda, koja mora biti pravosnažna, postoji mogućnost za preispitivanje prethodnih odluka. Medijski se ne može utvrđivati ko je u pravu, a ko kriv, već to mora utvrditi sud“, istakao je Konjević.

Govoreći o radnoj posjeti Nikšiću, Konjević je kazao da su i on i direktor policije Slavko Stojanović zadovoljni što je u tom gradu „stabilna situacija kada je u pitanju javni red i mir“.

Konjević je kazao da su u razgovoru sa načelnicima nikšićkog Centra bezbjednosti i jedinice upravnih poslova „prepoznali niz problema sa kojima nijesu zadovoljni, ali koje će u narednih desetak dana riješiti kako bi građani imali bolju i kvalitetniju uslugu“.

„U domenu MUP-a je niz zakonskih akata, veoma važnih za rad lokalne samouprave, i tokom razgovora otvorene su dileme oko nekih zakonskih rješenja, i usaglašeno šta bi trebalo doraditi i popravljati da bi olakšali funkcionisanje gradske uprave“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se posebna papažnja posveti starteškom dokumentu Vlade – planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora, koji obuhvata i obaveze lokalnih uprava.

„U narednom periodu moramo se zajedno još snažnije posvetiti ispunjavanju obaveza iz tog dokumenta, jer je monitoring za njihovo ispunjavanje Vlada uspostavila sa Evropskom komisijom (EK) u prvom kvartalu ove godine, kroz formiranje posebne grupe koja će pratiti realizaciju tog dokumenta“, rekao je Konjević.

On je ukazao na ocjene iz izvještaja EK o potrebi snaženja i dalje reforme javnog sektora sa sektorom lokalne samouprave u tom segmentu.

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović ocijenio je izvanrednom saradnju lokalne uprave i policije i istakao da je “opšta bezbjednost u Nikšiću na zavidnom nivou, iznad crnogorskog prosjeka”.

“Takvu situaciju nijesmo imali prije nekoliko godina, a vjerujem da ćemo nastaviti istim putem. Razgovarali smo i o nekim zakonima koji su u nadležnosti MUP-a, Zakonu o lokalnoj upravi, koji bi trebalo uskoro da se usvoji, a koji je preduslov i za našu reorganizaciju i očekivanu sistematizaciju”, kazao je Grbović.

Prilog Irene Rašović, TVCG:

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније