Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 19:05 >> 19:03

NUMANOVIĆ ISTAKAO

Vladavina prava usko vezana sa ekonomijom

Vladavina prava je usko vezana sa ekonomskim aspektom jer bez poštovanja i zaštite ljudskih prava ne možemo govoriti o ozbiljnom putu ka evropskim i NATO integracijama, naglasio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanovi tokom današnje radne posjete Ulcinju.

Numanović se danas u Ulcinju sastao sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom i njegovim saradnicima, a tokom susreta je razmatrano niz pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, vezanih za najjužniju crnogorsku opštinu.

Kako je saopšteno iz njegovog resora, u fokusu razgovora bile su teme vezane za zaštitu i unapređenje prava i sloboda manjinskih naroda, sa posebnim osvrtom na romsku populaciju, za zastupljenosti manjinskih naroda u lokalnoj samoupravi kao i zastupljenost Albanaca u državnim organima Crne Gore.

"Teme sastanka bile su vezane i za antidiskriminacionu politiku, te za rodnu ravnopravnost, odnosno unapređenje položaja žena u našem društvu u ekonomskom smislu, njihovu zastupljenost u politici i javnom životu, te zaštitu od nasilja i nasilja u porodici", navodi se u saopštenju.

Đeka je istakao da je opštini Ulcinj prioritet rad na stabilizaciji ekonomskih pitanja i stvaranju mogućnosti za dolazak ozbiljnih investitora.

"Istaknuto je da je izrađen i usvojen lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Egipćana za 2012-2016, dok je finaliziranje Lokalnog akcionog plana za žene planirano za kraj 2014, kako bi u januaru prošao lokalni Parlament. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će pružiti podršku, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, na efikasnom sprovođenju oba dokumenta, a ministar dr Numanović je predložio i otvaranje Kancelarije za zaštitu ljudskih prava u Ulcinju", saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Numanović je naglasio značaj vladavine prava koja je usko vezana sa ekonomskim aspektom jer bez poštovanja i zaštite ljudskih prava ne možemo govoriti o ozbiljnom putu ka evropskim i NATO integracijama.

"Vladavina prava i ekonomski razvoj društva su uslovljeni zakonom spojenih sudova i neophodno je raditi istovremeno na realizaciji oba pojma. Rad na vladavini prava i poštovanje temeljnih ljidskih prava su osnova za sigurnost dolaska stranih investicija i otvaranje novih mjesta", ističu iz Ministarstva.

"Zajednički rad državnih organa i lokalnih samouprava na efikasnoj primjeni domaćih zakona koji su kompatibilni sa evropskim zakonodavstvom je ono što nam predstoji“, rekao je ministar i dodao da građani moraju biti upoznati sa sadržajem zakona i mogućnostima zaštite koju im pružaju, jer u suprotnom je nemoguće govoriti o uspješnom zakonodavstvu.

U saopštenju se dodaje da je zajednički konstatovano da treba raditi na poštovanju ljudskih prava, na vladavini prava i na otklanjanju svih barijera na lokalnom i državnom nivou kako bi se stvorile pretpostavke za nove investicije i radna mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније