Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 10. 2014. 20:58 >> 20:57

REGIONALNA KONFERENCIJA

Bezbjednost bitna u turističkoj ponudi

Turizam je osjetljiva privredna grana i samo jedan eksces može svima da donese značajne probleme, konstatovano je na regionalnoj konferenciji „Bezbjednost u turizmu-izazovi i perspektive" . Konferenciju, održanoj po prvi put u Crnoj Gori, Organizovali su NVO Alfa centar, u saradnji sa sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Savezom sindikata i Turističkom organizacijom Kotor.

Cilj konferencije je da se doprinese analizi aktuelnog stanja i sagledavanju budućih neophodnih koraka kako bi Crna Gora, uz epitet „atraktivne" ponijela i epitet "bezbjedne" turističke destinacije.

Po riječima Sandre Redžić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, sve zemlje regiona susrijeću se sa istim problemima.

„Nažalost, naše zemlje nisu bile spremne da odgovore velikim izazovima. Evo danas imamo primjer velikog izazova sa kojim smo suočeni - epidejom ebole. Naši aerdromi nisu zaštićeni, naše stanovništvo je ostalo nezaštićeno. Imamo i niz drugih primjera koje smo čuli i na ovoj konferenciji. Nadam se da će ova konfrencija, nakon što donesemo zaljučke, dati precizne upute svim ministarstvima u regionu kako i na koji način prilagoditi sigurnost strategije razvoja turizma i dati aspektu sigurnost jedan značajniji akcenat u budućim djelovanjima. Turizam je jako osjetljiva privredna grana i samo jedan ekces na ovim našim prostorima može svima nama da donese velike glavobolje", kazala je Redžić .

Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ističe svakodnevnu informisanost o brojkama i procentima po kojima je svaka turistička sezona uspješnija od prethodne. „Međutim, nažalost nema podataka o uzrocima i broju povrijeđenih i tragično stradalih turista", kazao je Dedović.

On smatra da se razlozi mogu prepoznati kao subjektivni i objektivni.

„Ipak, definitivno se može zaključiti da se pitanje bezbjednosti ne tretira kao osnovni preduslov svakog budućeg planiranjai razvoja. Manjkavosti u legislativi, neprecizna podzakonska dokumenta, nedorečene procedure, nepoznavanje i preklapanja u nadležnostima i izbjegavanje odgovornosti je ono što je karakteristično za sadašnje stanje u ovoj oblasti. U deklarativno izraženoj želji da postanemo poželjna i atraktivna destinacija i ambiciji da turizam bude osnovna privredna grana od koje će buduće generacije živjeti u blagodeti, o bezbjednosti turista i bezbjednosti u turizmu se uglavnom govori poslije doživljene nesreće sa tragičnim posljedicama", kazao je Dedović.

Koordinator sigurnosti Lučke uprave Dubrovnik Dario Barbarić predstavio je usku povezanost luka Dubrovnik i Kotor.

 „Ove dvije luke poželjne su destinacije za brodove na kruzing putovanjima u ovom dijelu Mediterana. Posebno značajna je sigurnost koja je preduslov prihvata putnika i brodova u lukama. Od osobite je važnosti usklađenost sa zakonskim propisima. Hrvatska ulaskom u EU mora primjenjivati i evropske direktive koje regulišu pitanje sigurnosne zaštite", kazao je Barbarić.

Pored domaćih učesnika konferenciji su prisustvovali i gosti iz regiona, Srbije, BiH i Hrvtaske koja je članica NATO i EU. To će , kako je istaknuto, biti dragocjeno u uspostavljanu jedinstvene platforme, koja će biti jedan od rezultata konferencije.

 

 

Tekst i foto: Radio Kotor

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније