Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 10. 2014. 16:06   >>  16:04

BORBA PROTIV KORUPCIJE

CGO: Slabi rezultati lokalnih samouprava

Na lokalnom nivou u narednom period potrebno je pokrenuti postojeće mehanizme za borbu protiv korupcije, kako bi taj process mogao da proizvede konkrentne i održive rezultate, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). U toj nevladinoj organizaciji smatraju da su dosadašnji napori lokalnih samouprava u borbi protiv korupcije nedovoljni i da je to jasan pokazatelj izostanka adekvatne političke volje za obračun sa tim problemom.

 

 

Upravo je lokalni nivo, navode u CGO-u, ishodište brojnih i dugoročno razarajućih oblika korupcije, što, kako su ocijenili, zahtijeva i veći nivo posvećenosti samih lokalnih samouprava.

“CGO je kroz projektna iskustva imao prilike da analizira lokalne akcione planove za borbu protiv korupcije (LAP) za period 2009-2012. i 2013-2014. i da uoči probleme u izradi, implementaciji i izvještavanju LAP-ova. U većini slučajeva, LAP-ovi su doslovno pratili model usklađenog akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi i time zakazali da na osnovu prethodno sprovedenih analiza i istraživanja javnog mnjenja, predstavljaju percepciju i iskustvo građana koji su imali dodira sa organima lokalne samouprave”, saopšteno je iz CGO-a.

Oni smatraju da lokalni akcioni planovi ne obrađuju dovoljno pitanja zapošljavanja, javnih nabavki i urbanizma, dok su oblasti poput koncesija, javno-privatnih patnerstva, uloge lokalnih parlamenata i političke korupcije potpuno zapostavljene.

“Neophodno je, takođe, precizno predvidjeti lokalnim budžetima sredstva za realizaciju svake aktivnosti previđene planom, što do sada nije bio slučaj. Prije nego se posegne za traženjem sredstava preko nadležnog ministarstva za realizaciju pojedinih aktivnosti iz lokalnih akcionih planova, treba u samim budžetima lokalnih samouprava jasno naznačiti sredstva koja će biti opredijeljena u cilju borbe protiv korupcije na lokalnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније