Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2013. 15:08 >> 15:08
3

SJEVER

Pruga Pljevlja-Bijelo Polje-Berane isplativa

Na okruglom stolu u Pljevljima danas je razgovarano o studiji za izgradnju željezničke pruge Pljevlja - Bijelo Polje - Berane - granica sa Kosovom. Učesnici skoro jednoglasno konstatovali da bi od realizacije projekta čija je ukupna vrijednost 1,2 milijarde eura, privreda sjevera Crne Gore imala višestruku korist.

Idejno rješenje uradio je Institut za građevinarstvo, a u zavisnosti od izabrane varijante, podrazumijeva izgradnju dvije dionice, jednu od Pljevalja do Bijelog Polja i drugu od Bijelog Polja, preko Berana do granice sa Kosovom.

Riječ je o izuzetno zahtjevnom poslu, gdje su na trasi od 120 kilometara više od trećine tuneli, mostovi i drugi objekti. Međutim, pošto je uvršten u najviše planske dokumente države, kao prioritetan projekat za za razvoj sjevera, treba očekivati da u perspektivi ipak bude realizovan, smatra dekan Građevinskog fakulteta u Podgorici, Miloš Knežević.

" S obzirom da su Pljevlja područje bogato rudom i drugim prirodnim potencijalima, logično ih je povezati sa Lukom Bar, a produžetkom pruge istovremeno razviti i područja opština Bijelo Polje, Berane i Andrijevica " kaže Knežević.

Nova pruga doprinjeće i ravnomjernijem regionalnom razvoju, mišljenje je predsjednika Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore, Rešada Nuhodžića:

" Biće to težak zadatak ali sam siguran da je riječ o projektu koji je potreban Crnoj Gori. Najkasnije do septembra biće poznata i ekonomska opravdanost, a tada ćemo moći i da apliciramo prema međunarodnim finansijskim institucijama. Vjerujem da će htjeti da finansiraju ovaj posao ", smatra Nuhodžić.

Da je izgradnja pruge od neprocjenjivog značaja i za crnogorsku, i privredu na sjeveru naše države, slažu se i ostali učesnici okruglog stola. Među njima su i predsjednik opštine Berane, Vuka Golubović i njegov pljevaljski kolega Miloje Pupović, koji kaže da će novac vjerovatno biti najveći problem. Ako se, pak, obezbijedi, korist za Pljevlja biće ogromna.

" Slažem se sa kolegom Golubovićem da je od izbora trase, važnije da utvrdimo da li će i kada početi realizacija projekta. A o ekonomskoj koristi za Pljevlja koja raspolažu sa brojnim prirodnim bogatstvima, ne treba trošiti riječi. Ukratko, bila bi ogromna ", kaže Pupović.

Stručnjaci procjenjuju da bi izgradnja pruge, ako se u međuvremenu kompletira sva neophodna planska dokumentacija i eventualno obezbijedi novac, u najpovoljnijoj varijanti, mogla početi za godinu.

 

Saša Bezarević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније