Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2014. 13:10   >>  13:14 1

OD PROŠLOGODIŠNJE

Kalezić: Očekujemo masovniju Paradu

U organizaciji Kvir Montenegro očekuju da će na Povorki ponosa koja će u nedjelju biti održana u Podgorici, biti više učesnika nego prošle godine i da će Tužilaštvo adekvatno reagovati prema svakom ko bude pokušao da remeti javni red i mir.

 

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, rekao da još nije poznat konačni broj učesnika Povorke, ali da se nadaju da će ih biti više nego prošle godine.

„Definitivno je da će među učesnicima Povorke biti šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič, Ombudsman, ambasador Holandije, predstavnici britanske i američke ambasade“, rekao je Kalezić agenciji Mina.

On je najavio da će od političkih partija i ove godine na visokom nivou, biti Liberalna partija, ali da će prisustvovati i predstavnici Demokratske partije socijalsita (DPS) i Pozitivne Crne Gore.

Kalezić je najavio da će prisustvo predstavnika Vlade biti poznato danas, nakon sjednice, podsjećajući da su posebno pozvani ministri za ljudska i manjinska prava i unutrašnjih poslova kao i gradonačelnik Podgorice.

On je istakao da su organizatori zadovoljni poslednjim pripremama tri dana pred održavanje Povorke.

„Saradnja sa Upravom policije više je nego zadovoljavajuća. Svo iskustvo koje smo imali prethodne godine, značajno smo unaprijedili i značajno smo partnerrski u toj priči“, rekao je Kalezić.

On je podsjetio da je Tužilaštvo prošle godine imalo propuste u radu u predmetima u vezi sa prijetnjama i napadima na LGBT osobe, ali da ove godine postoje naznake da propusta neće biti.

„Tri dana pred Povorku osjećamo da će Tužilaštvo više nego adekvatno reagovati prema svakom ko na bilo koji način pokuša da remeti javni red i mir, širi mržnju ili pokuša da ugrozi fizički integritet učesnika Prajda ili službenika policije“, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, osim LGBT osoba iz Crne Gore, njihovih prijatelja, porodice, predstavnika državnih institucija, civilnog sektora, ali i organizacija i institucija iz Evrope i svijeta i novinara, ove godine organizatori očekuju i sve građane dobre volje.

„Kojima je stalo da dignu glas, ne samo za zaštitu prava LGBT osoba, već za jednakost svih koji su u neravnopravnom položaju“, rekao je Kalezić.

On je kazao da Prajd primarno organizuje LGBT zajednica, navodeći da je to i skup za jednakost svih građana.

„Pozivamo sve koji žele da doprinesu da crnogorsko društvo postane otvoreno za prihvatanje svih različitosti i koje ne diskriminiše bilo koga, bez obzira na lično svojstvo i svakog ko želi da živi u društvu gdje ćemo se međusobno prihvatati i podržavati, da dođu na Prajd“, kazao je on.

Kalezić je rekao da u Podgorici, u posljednje vrijeme, nije bilo slučajeva napada ni uznemiravanja članova LGBT osoba, i da se nadaju da će tako ostati.

„Nažalost, desio se taj slučaj u Tivtu, koji podsjeća na to u kakvim uslovima LGBT osobe žive, i na nasilje dijela naše zajednice, ali smo svi u velikom potencijalnom riziku“, dodao je Kalezić.

Povorka pobljšava vidljivost LGBT zajednice

On je kazao da taj slučaj podsjeća da čitavo društvo mora da radi više i bolje kako bi kreirali društveni ambijent i podigli nivo tolerancije da sve LGBT osobe mogu da budu slobodne i bezbjedne.

Prema riječima Kalezića, taj slučaj govori i o potrebi organizovanja Prajda jer nijedan skup LGBT zajednice ne može da podigne vidljivost onog sa čim se LGBT zajednica u svakodnevnom životu suočava, kao što može Povorka.

„Taj događaj podiže vidljivost i nasilja i društvenog otpora i diskriminacije i svega što se dešava između dvije Povorke. To nije jedina uloga Povorke, već i da vidimo koliko smo kao društvo napredovali u prihvatanju različitosti, ne samo LGBT osoba, koliko smo kvalitetno radili i koliko su državne institucije napredovale u obavljanju svog dijela posla“, podsjetio je on.

Kalezić je precizirao da tu prije svega misli na Tužilaštvo.

Što se tiče podrške ostalih institucija, on je rekao da su predstavnici organizatora Povorke sa njima imali niz sastanaka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније