Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2014. 14:36 >> 14:33

NAUČNI SKUP

Bez dobrog školstva, nema dobre države

Bez dobrog školstva i ulaganja u ljude nema ni dobre države, pa to treba da bude jedna od strateških politika u Crnoj Gori,poručeno je sa Naučnog skupa "Prosvjetne prilike u Crnoj Gori od 1843 do 2014." koji je održan na Cetinju u sklopu obiljezavanje 180.godina postojanja Osnovne skole “Njegoš” koja baštini tradiciju prve svjetovne obrazovne institucije u Crnoj Gori.

 

Profesorica Božena Jelušić je kazala da je vodeći problem crnogorskog školstva danas selekcija i nastavni kadar.

“Dok god u zemlji jedna trećina najboljih učenika ne bude poligon iz kojeg se regrutuju budući nastavnici neće biti ni kvalitetne nastave jer bilo kakav uspjeh i na PISA testiranju i uopšte u bilo kojem obliku provjere zavisi u prvom redu od dobrog nastavnika i oblika učenja. To znači, nastavnik koji nije politički podoban, koji je autonoman, ima integritet i kojega upravno zbog njegovog profesionalizma nije potrebno kontrolistati jer on kontroliše sam sebe“, rekla je Jelušić.

Ona je dodala da je drugi problem loša materijalno tehnička opremljenost škola.

„I te škole šalju izvjesnu informaciju đacima. Kao što oni vide gubitničku poziciju svojih nastavnika i ne žele da krenu njihovim putem, što je i razumljivo, tako i materijalne mogućnosti škola šalju sličnu poruku. Ako oni vide velelepne tajkunske zgrade koje su nikle u vlasništvu nekoga ko nema nikakvu školu i vidi svoje oronule školske zgrade sa čučavcima, teško da će vjerovati u ono što im se u tim školama kazuje. Zbog toga je potrebno ulaganje u materijalno tehničke mogućnosti. Dobra vijest, međutim, uporedna je iz svjetske prakse je da nikada alatke i tehnika nijesu riješile problem dobre škole a to naprimjer znači da tablete i računare možemo uvesti ali to neće riješiti problem jer problem rješava dobar nastavnik“,istakla je profesorica Jelušić.

Na naučnom skupu je prezentovan razvoj školstva u Crnoj Goriod 1834.do 2014 ,a svoje referate predstavili su eminentni istoričari, naučni i prosvjetni radnici. Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović predočio je život i rad bogoslovije koja je prva srednja škola u novovjekovnoj Crnoj Gori .

“Istorijat te škole,predstvlja I istoriju Crne Gore.Škola je počela sa radom 1863. I radila je uz određene prekide do poslije Drugog Svjetskog rata ,kada je ukinut njen rad. U jesen 1991.g., prilikom proslave 50-godišnjice posljednje zvanične mature (1941-91), desetak živih svršenih bogoslova Cetinjske bogoslovije, sa ponekim predratnim profesorom, predložili su Mitropolitu Amfilohiju obnovu rada ove crkveno-prosvetne ustanove. Mitropolit je inicirao, a Sveti Arh.Sabor prihvatio u maju 1992.g. da se rad bogoslovije obnovi. I škola je počela da radi sa školskom 1992/93. godinom.”pojasnio je Perović I dodao da je do danas je iznjedrila 18 generacija svršenih bogoslovaca, a to je blizu 350 mladih ljudi, od kojih su danas mnogi sveštenici, igumani, monasi, vjeroučitelji, na sve četiri strane svijeta.Većina njih su danas sveštenici u Crnoj Gori, a ima ih i u Argentini, Kanadi i Australiji. Svi oni, gdje god bili, pronose ime Cetinja i Crne Gore, kao svoga duhovnog gnijezda i učilišta”, zaključio je  Perović.

Naučni skup je upriličen povodom značajnog jubileja Osnovne škole “Njegoš” koja slavi 180.godina postojanja. Direktorica Novka Milošević ističe da su zaposleni u toj obrazovnoj ustanovi posvećeni pružanju kvalitetnog obrazovanja svim polaznicima,

“Misija škole od najranijih dana je ista samo što dobija novu dimenziju,a njena nezamjenljiva uloga I vrijednost se svakog dana dokazuje”, naglasila je Milošević.

Nataša Gazivoda iz Ministarstva prosvjete  je rekla da o uspješnom radu Osnovne škole “Njegoš” najbolje  svjedoče brojni uspjesi njenih đaka na različitim takmičenjima.

„Osnovna škola Njegoš stoji kao čvrsti i pouzdani temelj ukupnog vaspitno-obrazovnog sistema Crne Gore i našeg nacionalnog identiteta „-poručila je Gazivoda.

Proslava jubileja nastavlja se večeras kada će u Njegoševoj biljardi biti otvorena dvije izložbe u organizaciji Državnog arhiva i Nacionalne biblioteke.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније