Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2014. 11:30   >>  11:27 1

PRISTUP MREŽI

Internet veoma skup za 29,9% građana

Građani Crne Gore koji su trgovali u posljednjih 12 mjeseci preko interneta najviše su kupovali sportske proizvode. Podaci Monstata pokazuju da u Crnoj Gori 99,2 odsto domaćinstava ima televizor, te da se najviše koristi personalni računar.

 

U podacima koji se odnose na Upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori u 2014. godini navodi se da broj osoba koja su u posljednja tri mjeseca kupila ili naručila robu ili usluge preko interneta iznosila sedam odsto, dok procenat onih koji nikada nijesu kupili ili naručili robu ili usluge iznosi 81,0%.

"Ispitanici koji su koristili internet u posljednjih 12 mjeseci, imali su mogućnost da izaberu više vrsta roba ili usluga koje su mogli kupiti ili naručiti preko interneta. Najviše se kupovala odjeća i sportski proizvodi (73,4%), smještaj za odmor (8,7%), video igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci (8,3%), ostali putnički aranžmani, kao što su karte za prevoz, iznajmljivanje automobila, i slično (5,4%), filmovi, muzika (2,6%) i farmaceutski proizvodi (2,7%)", navodi se u dokumentu.

Ističe se da pristup internetu u domaćinstvima varira u odnosu na teritorijalnu cjelinu i tip naselja, pa je tako u sjevernom regionu u naseljima koja nijesu gradskog tipa pristup internetu najmanji i iznosi 46 odsto.

"Dok je u južnom regionu u naseljima koja su gradskog tipa pristup internetu najveći i iznosi 78,9 odsto. U Podgorici u naseljima gradskog tipa 70,9 odsto domaćinstava ima pristup Internetu. U južnom regionu u naseljima koja su gradskog tipa zabilježen je rast od 15,2 odsto domaćinstava koja imaju pristup internetu, u odnosu na prethodnu godinu", ističe se istraživanju. Procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće, bez obzira na to da li je korišćen, iznosi 34,9 odsto. 

"Kao najčešće navedeni razlozi zbog kojih domaćinstvo nema pristup internetu kod kuće 36,8 odsto domaćinstava je izjavilo da ne želi ili nema potrebu za internetom. Njih 33,2 odsto navodi da je razlog nedostatak vještina, a 29,9 odsto domaćinstava je izjavilo da je pristup internetu veoma skup", ističu statističari.

U dokumentu piše da u Crnoj Gori gotovo svako domaćinstvo ima TV prijemnik u kući (99,2%), dok pristup računaru ima 53,7% njih. Podaci Monstata pokazali su da 93,6% ima mobilni telefon.

"Procenat domaćinstava koja imaju pristup računaru je porastao u odnosu na prošlu godinu za 0,7%. U Crnoj Gori 63,6% anketiranih domaćinstava je izjavilo da ima pristup internetu kod kuće, bez obzira na to da li se koristi ili ne. U domaćinstvima se pristup Internetu ostvaruje pomoću nekoliko uređaja, kao što su personalni računar (PC) – 75,1% i prenosivi računar (laptop, netbook, tablet) – 57,6%. Pored navedenih uređaja za pristup Internetu se koriste i drugi mobilni uređaji, TV povezan na Internet (Smart TV) i igračke konzole (play station)", piše u dokumentu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније