Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2014. 14:54   >>  14:51 4

ZABRANA VEĆ OBJAVLJENOG

Sudija: Odluka apsurdna, ali takav je zakon

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović donio je danas odluku o trajnoj zabrani distribucije već objavljenih tekstova i fotografija, na račun izvršne direktorke MANS-a Vanje Ćalović, u kojima se ona dovodi u vezu sa seksom sa životinjama. Brojevi od 27, 28. i 29. oktobra su zabranjeni.

Sudija Vujanović kazao je, u svoje ime, da je svjestan da je presuda, da se zabraniti nešto što je već objavljeno, apsurdna, ali i pojasnio da su takvi zakonski propisi i da on nije imao zakonskog osnova za drugačiju odluku.

Osnovni sud i ljetos je zabranio tekstove ''Informera'' o Ćalović nakon što su objavljeni.

Institucije su, kako je i sam sudija Vujanović danas priznao, nemoćne, a to je ''Informer'' pokazao i juče i danas objavljivanjem novih tekstova i fotografija na račun izvršne direktorke MANS-a.

Predstavnici 17 nevladinih organizacija uputili su juče Inicijativu da se donese odluka o automatskoj zabrani distribucije svih budućih medijskih sadržaja, koji krše ljudska prava i slobode, kako bi se spriječilo da „Informer“ i dalje ugrožava dostojanstvo i integritet ličnosti.

Poslanice u crnogorskom parlamentu pokrenule su inicijativu da se kleveta ponovo uvede kao krivično djelo. Azra Jasavić, Draginja Vuksanović i Snežana Jonica traže da se vrate dvije odredbe vezane za uvredu i klevetu koje su važile prije 14. aprila 2011. godine, kada je kleveta zvanično dekriminalizovana.

Očigledno je da crnogorsko društvo nije bilo spremno za dekriminalizaciju klevete, te da je potrebno raditi na izgrađivanju profesionalnih i etičkih standarda u medijima – navedeno je u njihovom prijedlogu.

I domaća i međunarodna javnost oštro je reagovala na novu brutalnu kampanju ''Informera'' protiv Vanje Ćalović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније