Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2014. 15:22   >>  21:33 4

SUZBIĆE NASILJE

Policija i tužilaštvo spremni za Prajd

Predstavnici policije i tužilaštva apelovali su na građane da se uzdrže od nasilničkog ponašanja tokom Povorke ponosa i poručili da će preduzeti sve neophodne mjere i spriječiti eventualne pokušaje remećenja javnog reda i mira tokom održavanja tog događaja. Povorka ponosa, pod sloganom Tradicionalno ponosni, biće održana u nedjelju, u organizaciji Kvir Montenegra.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, rekao je da će, ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira tog dana, Uprava policije odlučno i profesionalno reagovati i suzbiti sve takve pokušaje i eventualno činjenje krivičnih djela.

On je, na konferenciji za novinare, podsjetio da je na prošloj Povorci povrijeđeno 20 policajaca, od kojih jedan teže.

„Sve ćemo uraditi u skladu sa zakonom da zaštitimo javni red i mir tog dana, ali i naše službenike. Nijesu oni glineni golubovi da se neko iživljava nad njima, i oni su nečiji roditelji, sinovi i djeca. Učinićemo sve da ih zaštitimo “, poručio je Janjušević.

On je kazao da se varaju svi koji pomišljaju da će moći da se iživljavaju nad policijom.

Jnajušević je kazao da je Uprava policije angažovala dovoljan broj policajaca, kao i materijalno-tehničkih sredstava, kako bi obezbijedili stabila javni red i mir, i ličnu i imovinsku sigurnost kako učesnika tako i svih građana.

Upitan koliki je to dovoljan broj policajaca, on je kazao da su mediji objavili već neku cifru, ali da je taj broj veći. Prema medijskim navodima, biće angažovano oko 1.800 policajaca.

Prema riječima Janjuševića, analizirajući prethodne dvije povorke, onu održanu u julu u Budvi i drugu održanu u oktobru u Podgorici, došlo se do zaključka da su maloljetnici, kao i osobe do 21. godine, najčešće bili ti koji su narušavali javni red i mir.

„Apelujem na roditelje da dobro obrate pažnju gdje su tog dana njihova djeca, jer kao što sami znate porodica je osnovna ćelija društva. Pozivam i one koji ne podržavaju taj događaj da se uzdrže od nasilničkog ponašanja i da nam taj dan ode u svijet slika tolerancije i nenasilja “, rekao je on.

Janjušević je naveo da su događaji takvog karaktera u državama regiona i šire tretirani kao događaji visokog bezbjedonosnog rizika, zbog čega je ministar unutrašnjih poslova formirao Operativni štab, čiji je zadatak bio preduzimanje aktivnosti i saradnja sa svim institucijama kako bi Povorka bila bezbjedno održana.

„Siguran sam da će policija profesionalno i efikasno uraditi svoj posao, a što se tiče same bezbjednosnne procjene iz razumljivih razloga ne mogu da je danas podijelim sa javnošću“, odgovorio je on.

Janjušević je kazao da je u skladu sa dobrom saradnjom, od kolega iz Srbije stigao dio opreme potreban policiji, navodeći da je i crnogorska policija slala opremu za obezbjeđivanje beogradske Parade.

On je kazao da za nedjelju nema drugih prijavljenih skupova u Podgorici, osim Povorke.

Rukovodilac osnovnog državnog tužilaštva Ljiljana Klikovac poručila je da će ta institucija reagovati na suzbijanje svih oblika diskriminacije, kako u pogledu onih koji je vrše ali i onih koji je podstiču.

„Tužilaštvo izražava iskrenu odlučnost u sprovođenju politike da u Crnoj Gori neće živjeti niko u strahu niti će biti nevidljiv, s obzirom na svoja lična svojstva. Tužilaštvo će brzo i efikasno djelovati u sprječavanju takvih pojava“, kazala je ona.

Klikovac je ponovila da je Tužilaštvo spremno da djeluje u odnosu na sve one koji vrijeđaju prava bilo kog učesnika Povorke ili pokušaju da naruše javni red i mir.

Ona je apelovala na ukupnu javnost da se pojedinci i grupe suzdrže tog dana od bilo kakvih aktivnosti u pogledu remećenja javnog reda i mira i vršenja nasilja.

„Jer u tim slučajevima dobro smo pripremljeni, i policija je spremna da preduzme sve mjere da to spriječi, a tužilaštvo će biti spremno da procesuira takve pojedice, bilo prekršajno ili krivičnim gonjenjem“, poručila je Klikovac.

Upitana da li je zakon isti za sve, pa i za predstavnike državnih institucija, ali i crkvenih velikodostojnika koji svojim izjavama podstiču mržu, ona je odgovorila da jeste.

„Podliježu svi građani krivičnom gonjenju bez obzira na funkcije. Pitate me za crkveno lice, i ono podliježe gonjenju, samo je pitanje da li radnja koju je uradio spada pod krivično djelo, u ovom slučaju vjerovatno pod rasnu i drugu diskriminaciju. Mi cijenimo samu radnju, znači ne lice, ne funkciju“, kazala je Klikovac.

Upitana da li je pokrenuta istraga protiv radnji nekih crkvenih lica, ona je rekla da je jedan predmet bio u fazi provjera. „Da li je okončan sad vam ne mogu reći, kao ni koji je predmet u pitanju, jer ako je aktivan predmet o tome ne mogu da govorim“.

Klikovac je dodala da je ostvarena saradnja sa Kvir Montenegrom, navodeći da joj je žao što do toga nije došlo ranije i da se nada kvalitetnoj saradnji ubuduće.

Klikovac je ukazala da su imali nekoliko sastanaka sa policijom u vezi sa održavanjem Povorke, navodeći da je to praksa kada su u pitanju slični događaji na kojima se očekuje remećenje javnog reda i mira.

Predsjednik Izvršnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić kazao da još nema zvanične potvrde o dolasku ministara, kao ni gradonačelnika Podgorice, ali da ne sumnja da će biti sprovedena Vladina preporuka da svi resori delegiraju predstavnike.

„Nadamo se da će ministri u većem broju imati razumijevanja, da ne bi bila baš lijepa slika da budu prisutni ambasador EU, Holandije, i predstavnici drugih ambasada, a da izostane podrška od većeg broja ministara“, kazao je on, podsjećajući da je osim ministara pozvan i premijer.

Kalezić je ponovio da očekuju više učesnika nego prošle godine i da je održavanje Povorke bitno ne samo za LGBT osobe, već za unaprjeđenje ljudskih prava generalno.

Ana Dedivanović iz organizacionog odbora Povorke pozvala je sve ljude dobre volje da im se pridruže u šetnji.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Leon Đokaj kazao je da se u Crnoj Gori radi predano na unaprjeđenu ljudskih prava, što potvrđuje i činjenica da je na Forumu na Malti ove godine predstavljena Dugina mapa koja je Crnu Goru od 49 država postavila na 16. mjesto, uključujući sve države EU.

„Tada je konstatovano da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina napravila odličan napredak u poštovanju osnovnih ljudskih prava LGBT zajednice. Radimo i radićemo i dalje na uspostavljanju društva jednakih mogućnosti za sve u kojima će svi biti ravnopravni“, rekao je on.

Logo i ove Povorke ostaju brkovi, ali na licu žene sa maramom u duginim bojama.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније