Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2014. 16:19 >> 16:21

INSPEKCIJSKA KONTROLA

Na crno radilo 56 osoba

Inspekcija rada protekle nedjelje zatekla je 56 osoba koje su radile na crno, od toga neprijavljena su bila 32 državljanina Crne Gore i 24 stranca, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove. Izrečeno je 96 novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 29.950 eura.

Inspekcija rada je u protekloj nedjelji vršila pojačan inspekcijski nadzor na području Podgorice, zajedno sa Upravom policije - Odsjekom za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija, sa posebnim osvrtom na oblast građevinarstva (gradilišta), kao i kretanje i rad stranaca u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno formirana su 4 tima, sa po 3 inspektora iz različitih oblasti djelovanja. Inspekcija rada je izvršila ukupno 76 inspekcijskih kontrola kod 38 subjekata i to: na 8 gradilišta kod 18 subjekata nadzora i kod 20 subjekata iz oblasti ugostiteljstva i trgovine.

„Utvrđeno je 77 nepravilnosti koje su se, uglavnom, odnosile na: zapošljavanje „na crno“ (rad bez ugovora o radu, bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, bez radne dozvole za strance), evidencije o zaštiti na radu, rad lica bez osposobljenosti za bezbjedan rad, rad lica bez prethodno obavljenog zdravstvenog pregleda, kolektivno osiguranje, neposjedovanje stručnog nalaza o ispravnosti instalacija i opreme, lična zaštitna sredstva“, navodi se u saopštenju.

Inspektori su zatekli 56 osoba koje su radile na crno, od toga 32 državljanina Crne Gore i 24 stranca.

„Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je 29 ukazivanja, kojima je subjektima nadzora ostavljen primjeren rok da otklone nepravilnosti i o tome obavijeste Inspekciju rada“, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove.

Izrečeno je 96 novčanih kazni prekršajnim nalogom na licu mjesta, u ukupnom iznosu od 29.950 eura i izrečene su tri privremene mjere zabrane rada osobama koja nijesu bila osposobljena za bezbjedan rad.

„Na osnovu sveobuhvatne analize pojačanog inspekcijskog nadzora u Podgorici, očigledno je da je sprovedena akcija dala značajne rezultate u sprečavanju i suzbijanju neformalnog zapošljavanja i nelegalnog rada, pa će se ovakve akcije češće organizovati“, poručuje inspekcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније