Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2014. 18:24 >> 18:23
1

RETROGRADNO RJEŠENJE

HRA protiv kriminalizacije klevete

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra neracionalnim prijedlog da se kleveta i uvreda ponovo uvedu kao krivična djela, zato što, kako navode u saopštenju, važeće građansko pravo sadrži dovoljno instrumenata da se obezbijedi zaštita prava ličnosti.

"Podsjećamo da se predlaže ponovo uvođenje prava da osoba, pored građanske tužbe za naknadu štete zbog objavljivanja netačnih ili uvredljivih informacija, može da podnese i krivičnu tužbu, koja bi, ako s njom uspije, dovela do toga da se tuženi obaveže da uplati i posebnu kaznu u državni budžet. Na ovaj način se u stvari omogućava dodatno, dvostruko kažnjavanje i ništa više", poručuju iz HRA.

Kažu da posebno "Informer" objavljuje nedopuštene – nezakonite sadržaje, ipak dodaju da "retrogradno vraćanje ovih krivičnih djela nije odgovarajuća i neophodna reakcija na to".

"Isto kao što neko novo strašno ubistvo ne može samo po sebi da opravda zahtjev za vraćanje smrtne kazne. To što kleveta u Crnoj Gori više ne postoji kao krivično djelo ne znači opraštanje odgovornosti za namjerno plasiranje laži, uvreda ili drugo neodgovorno informisanje koje ne može biti u javnom interesu. Za ovakve štetne pojave postoje sankcije u parničnom postupku u vidu privremene i trajne zabrane objavljivanja, naknade štete i objavljivanja presude ili ispravke ili drugog čime se može ostvariti svrha koja se postiže naknadom", navodi se u saopštenju Akcije z aljudska prava.

Podsjećaju i da su se za dekriminalizaciju klevete i uvrede založile 22 organizacije i pojednici, kao i da su sve međunarodne organizacije koje nadziru poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori pozdravile dekriminalizaciju. 

"Povodom predloga upućenog Skupštini Crne Gore za ponovnu kriminalizaciju Klevete i Uvrede zatražićemo da naši predstavnici prisustvuju sjednicama nadležnih odbora na kojima će se raspravljati o ovom predlogu, da bismo doprinjeli sagledavanju posljedica ponovnog uvođenja ovih krivičnih djela", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније