Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 11. 2014. 10:32 >> 10:29
3

SKRNAVE ISLAM

Fejzić: ISIL - banda koja sije strah

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, u vezi sa nasiljem terorističke organizacije ISIL istakao je da organizacija koja sebe naziva "Islamska država" upropašćava i skrnavi vjeru islam svojim postupcima. On je u, izjavi za agenciju Anadolija, poručio da ga brine sve veća pojava islamofobije, i smatra da terorizam ne treba dovoditi u vezu sa islamom.

“To što neko organizaciju ISIL zove Islamska država ja ne prihvatam. To je ruglo od države, to je jedna banda koja sije strah, čini nedjela. Oni su najviše nedjela učinili prema muslimanima, oni su najviše pobili muslimana, iako je najviše odjeka imalo pogubljenje novinara. Naravno, osuđujem svako ubistvo koje se tamo desilo. To je za svaku osudu“, ističe reis Fejzić.

Čelnici muslimanskih vjerskih zajednica u zemljama Balkana, povodom sve masovnijih napada i nasilja pripadnika terorističke organizacije ISIL u Iraku i Siriji, poručili su da ISIL ne predstavlja islam i da se muslimani moraju distancirati od takvih i sličnih esktremnih organizacija.

Kosovski muftija Naim Ternava kazao je da je Islamska zajednica Kosova protiv odlaska muslimanskih vjernika na ratišta u Siriji i Iraku i protiv ubijanja.

Naglasio je da su “oni koji pozivaju u takozvani ISIL i da se ratuje u Siriji, ludi, neznalice i oni su neprijatelji Boga”.

Muftija zagrebački Aziz Hasanović je izjavio da ekstremne grupe unutar muslimanskoga svijeta, poput ISIL-a, sebi uzimaju za pravo da su jedini pravi tumači Kurana, nazvavši ih nesavjesnim i neodgovornim.

Muftija Hasanović je poručio da niko nema pravo da prisiljava bilo koga na vjeru, protjeruje ga ili ubija zbog toga što pripada drugoj vjeri.

Srbijanski muftija i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je da pripadnici terorističkih grupa takozvane ISIL nisu muslimani već da su oni postavljeni da se bore protiv muslimana. Jusufspahić je istakao da je način na koji ISIL predstvalja vjeru islam neistinit i poručio muslimanima da budu izdržljivi i budu uz Boga.

“Ono što se danas sa ovom takozvanom islamskom državom dešava jeste smutnja da bi se mi uklonili, da bi se borilo protiv nas. To je šejtanski posao, onoga prokletog, sujetnog, zlobnog šejtana koji želi da muslimane slabi. Da uništi njihovo izbavljenje ka samome Allahu“, rekao je Jusufspahić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније