Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2013. 19:01 >> 19:36

Novi zakon

Novine u bezbjednosti saobraćaja

Vozač kod koga se analizom krvi utvrdi da ima više od 0,3 promila alkohola smatraće se da je pod dejstvom alkohola i minimalna kazna za taj prekršaj iznosiće 70 EUR, predviđeno je novim crnogorskim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Parlament je Zakon usvojio sredinom prošle godine, a primjenjuje se od danas.

"Vozač koji upravlja vozilom u saobraćaju na putu, ukoliko u organizmu ima od 0,3 do 0,5 promila alkohola kazniće se od 70 do 200 EUR", kaže se u Zakonu.

Za vozače koji su pod uticajem opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 promila, kazna je od 300 do dvije hiljade EUR ili zatvor do 60 dana.

Povećane su i novčane sankcije za saobraćajne prekršaje, pa će minimalna kazna za fizička lica iznositi 20 EUR, a maksimalna dvije hiljade.

Vozač koji nema zimsku opremu (koja je obavezna od 15.novembra do 30.marta) platiće od 60 do 150 EUR, dok je minimalna kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa 40 EUR.

"U putničkom automobile mora se nalaziti jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u tretnom vozilu ili autobusu dva prsluka", kaže se u Zakonu, koji predviđa kazne za ovaj prekršaj od 30 do 80 EUR.

Zakonom su sankcionisani pješaci koji ne poštuju pješačke prelaze i oni će morati da plate od 40 do 100 EUR.

 


Vozači moraju imati Evropski izvještaj

Vozači u Crnoj Gori od sjutra moraju imati Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, a ukoliko nemaju taj dokument i polisu osiguranja u slučaju nezgode platiće kaznu od 40 do 200 EUR.

Iz Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) je saopšteno da obrazac Izvještaja svaki osugiranik besplatno dobija od svog osiguravajućeg društva.

Osiguranik mora imati Izvještaj u vozilu.

„Zakon o obaveznom osiguranju predviđa da svi koji nemaju Polisu osiguranja i Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi u vozilu plaćaju kaznu od 40 do 200 eura", saopšteno je iz NBOCG.

Evropski izvještaj je jedan od prvih obrazaca koji se u Crnoj Gori izdaje i primjenjuje pod zvaničnom autorizacijom evropskih institucija iz Brisela.

„U slučaju saobraćajne nezgode u kojoj nema povrijeđenih , potrebno je da svaki vozač, savjesno, ispuni izvještaj i priloži uz prijavu štete osiguravajućoj kući na dalju obradu", kazali su iz NBOCG.

Uz obrazac, kako je pojašnjeno, osiguranici dobijaju i formular- Uputstvo za popunjavanje usaglašenih izjava i izvještaja o saobraćajnoj nezgodi, u kojem su jasna i precizna uputstva i odgovori na pitanje šta raditi u slučaju nezgode.

„Očekujemo da će primjena ovog obrasca zbog pojednostavljenih procedura u dijelu naknade manje materijalne štete na vozilima predstavljati olakšanje građanima, kaže se u saopštenju.

Iz NBOCG su apelovali da građani savjesno i odgovorno prihvate novinu u domaćem zakonu kako bi se njegova primjena olakšala i spriječile sve eventualne zloupotrebe.

Naplaćena svaka druga kazna

Podaci iz Centralnog regista novčanih kazni pokazuju da država naplati nešto više od polovine novčanih kazni koje se odnose na saobraćajne prekršaje.

Iz Ministarstva pravde kazali su Atlas televiziji da je od septembra 2011. kada je počeo rad Centralnog registra i primjena novog Zakona o prekršajima, do kraja 2012. napisano oko 207.000 prekršajnih kazni po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Vrijednost tih kazni je oko 4.650.000 eura, od čega naplaćeno oko 2.401.000 eura.

U Ministarstvu pravde podsjećaju da se vozilo ne može registovati, ako sve kazne nijesu plaćene, ali ni ta odredba nije u potpunosti riješila problem naplate.

"Veliki broj saobraćajnih dozvola nije na ime lica koje vozi. Tako u Herceg Novom imamo osobu koja ima veliki broj neplaćenih kazni, ali vozi auto koje je registovano na njegovog oca", navela je primjer pomoćnica ministra Branka Lakočević.

Ipak u Ministarstvu pravde kažu da je novi Zakon o prekršajima u posljednjih godinu i četiri mjeseca - poboljšao naplatu kazni.

"Ako uporedite ranije podatke i vidite koliko smo imali nenaplaćenih kazni, i koliko je kazni zastarijevalo, zakon je dao očekivane rezultate", saopštila je Lakočević.

Od danas počninje i novi strožiji model polaganja vozačkog ispita, ali kako saznaje Atlas televizija, Ministarstvo prosvjete nije donijelo podzakonske akte, pa će se još neko vrijeme vozački polagati po starim propisima.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније