Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 11. 2014. 13:11 >> 13:08

MINISTAR IVANOVIĆ

Stagnira trend rasta oboljenja plavog jezika

Trend rasta obolijevanja od plavog jezika se zaustavlja, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, navodeći da je bolest potvrđena kod 52 crnogorska gazdinstva. On je podsjetio da bolest plavog jezika nije prenosiva na ljude.

»I tu nemamo razlog za brigu, ali imamo razlog za brigu da sačuvamo stočni fond«, kazao je Ivanović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je ukazao da je u opštinama gdje ima dosta vlage povećan broj slučajeva oboljenja.

»Ukupno imamo 52 gazdinstva ili pet gazdinstava više u odnosu na prije nekoliko dana. Ali ipak podaci govore da se taj trend rasta zaustavlja«, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se uspije ostati na tom nivou »ili da ne pređemo nekih 60, 65 domaćinstva onda mislim da bi to bio dobar pokazatelj jedne brze reakcije«.

Ivanović je kazao da su najosjetljivije životinje na tu bolest sovce, dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa.

“Bolest se ne prenosi direktnim ni indirektnim kontaktom prijemčivih životinja, već isključivo ujedom insekta iz roda Culicoides, koji je prenosilac bolesti”, dodao je on.

Ivanović je kazao da je bolest potvrđena kod 37 gazdinstava u Danilovgradu, sedam u Ulcinju, šest u Podgorici i po jednom u Herceg Novom i na Cetinju.

Bolest je potvrđena i u državama regiona – Srbiji, Makedoniji, Albaniji ali i Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

“Kako se veliki broj goveda, ovaca i koza uvozi na teritoriju Crne Gore, Ministasrtvo je privremeno zabranilo uvoz preživara namijenjenih za uzgoj i držanje iz država u kojima je potvrđena bolest plavog jezika i zabranilo promet kretanja preživara na stočnoj pijaci u Podgorici”, naveo je Ivanović.

Bolest plavog jezika službeno je potvrđena u Crnoj Gori 17. oktobra, na osnovu dijagnostičkog ispitivanja goveda i ovaca koje je sprovedeno u okviru Programa obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja u ovoj godini.

Ministarstvo trenutno obezbjeđuje dodatne količine reagenasa za potrebe dijagnostikih ispitivanja i radi monitoring prenosioca bolesti i serološki nadzor kontrolnih životinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније