Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 03. 2013. 13:16 >> 13:16
1

IZRAŽENI PROBLEMI

Porodilje i trudnice strahuju od gubitka posla

Problemi porodilja i trudnica su strah od gubitka posla u slučaju da prijave kršenja njihovih prava od stane poslodavca, otkazi nakon porodiljskog bolovanja i neisplaćivanje zarada u tokom bolovanja, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.

„Ti problemi su veoma izraženi u našem društvu, a u prilog tome ide činjenica da se veliki broj žena obratilo, a da se pri tom nijesu predstavile, ili su se predstavile nadimkom ili samo imenom bez prezimena“, navodi se u saopštenju.

Pravnica u Savjetovalištu udruženja Milica Kadović smatra da je veoma značajno da nadležni državni organi, odnosno Inspekcije rada, postupaju po anonimnim prijavama isto kao i kada su u pitanju ostale prijave.

„Kroz  naš projekat Pravnog savjetovališta za roditelje, utvrdili smo da postoje slučajevi gdje su zaposlene bile, u potpunosti ili djelimično, uskraćene za zarade tokom porodiljskog bolovanja. Ova pojava je ukazala da se na radi samo o povredama Zakona o radu, već da se radi i o povredema Zakona kojim je regulisana poreska politika, kao i Krivičnog zakonika”, istakla je Kadović.

Iz Udruženja Roditelji skreću pažnju na pritiske koje zaposlene trp,e kako bi prije svega bile spriječene da uopšte i ostvare pravo na trudničko i kasnije porodiljsko bolovanje, na način što se u tim situacijama u glavnom odlučuju da ne stvaraju ili ne proširuju porodicu.

„Sa dijelom žena koje su se obraćale Savjetovalištu razgovarano je u okviru fokus grupe, a nakon zatražene pomoći i informacija. Zaključci razgovora u okviru fokus grupe slični su rezultatima ankete urađene na početku projekta, i pokazuju da se veliki broj roditelja osjeća diskriminisano na poslu zbog statusa roditelja“, ističu u Udruženju.

U istraživanju koje je urađeno u septembru i oktobru na portalu Roditelji.me o problemima i situacijama sa kojima se roditelji suočavaju na poslu zbog tog statusa, trećina ispitanika ocijenila da je bila diskriminsana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније