Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2013. 15:08 >> 15:09
1

KLINIČKI CENTAR

Podgorica: Otvorena moderna Poliklinika

U Kliničkom centru Crne Gore otvorena je savremena Poliklinika sa 63 ambulante i najmodernijom opremom, u čiju je rekonstrukciju i opremanje uloženo oko 1,27 miliona eura.

 

Direktor Kliničkog centra Milan Mijović kazao je da je, 80 odsto novca utrošenog za adaptaciju Poliklinike, obezbjeđeno iz donacija.

On je podsjetio da je KCCG od otvaranja, 1974., zadržao izgled, kapacitet i funckiju.

„U KCCG se godišnje zbrine oko 35 hiljada hospitalnih pacijenata i obavi se oko milion i po raznih ambulantnih i dijagnostičkih procedura“, naveo je Mijović.

Poliklinika je, kako je naveo, prvi i najveći projekat, kao najznačajniji segment ambulantnog rada i dijagnostike u zdravstvu Crne Gore i bližem okruženja.

„Tri hiljade kvadratnih metara ambulantnog i dijagnostičkog prostora, koncipiranih u 63 ambulante, danas imaju novo ruho“, kazao je Mijović.

On je rekao da kompletna adaptacija infrastrukture, novi sistem jake i slabe struje, moderan dizajn, novi mobilijar i najmoderniji medicinski aparati predstvljaju osnov za kvalitetniji rad i bolju zdravstvenu zaštitu.

„Moderne medicinske procedure, u skladu sa vodičima kliničke prakse, mogućnost primjene opšte anestezije u velikom broju ambulantnih procedura, povećava kvalitet i sigurniji rad, uz veliko zadovoljstvo naših osiguranika“, naveo je Mijović.

Najavio je da se, do kraja juna, očekuje otvaranje adaptiranog Porodilišta i završetak prve faze rekonstrukcije Instituta za bolesti djece.

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da će adaptirana i moderno opremljena poliklinika doprinijeti kvalitetnijem pružanju zdravstvenih usluga i ubrzanju procedura.

Prema njegovim riječima, to će olakšati i poziciju ljekara i medicinskog osoblja, a svaki pacijent će dobijati informaciju o terminu pregleda, ime doktora kod kojeg ide, kao i naziv i mjesto ambulante gdje će se pregled obaviti.

„To je značajna promjena u odnosu na dosadašnju praksu koja je, opravdano ili ne, pojačavala percepciju korupcije i kvarila sliku o organizaciji rada Poliklinike“, ocijenio je Đukanović.

Premijer je poručio da je Vlada odlučna da stvara uslove da se u kontinuitetu unaprjeđuje kvalitet života građana.

On je naglasio da to nije nimalo lako, posebno u uslovima krize koja traje već godinama.

„Međutim, u cjelini gledano, možemo biti zadovoljni postignutim tokom gotovo sedam godina od obnove nezavisnosti. To potvrđuje i činjenica da sve manje crnogorskih građana ima potrebu da zdravstvenu zaštitu ostvaruje van granica Crne Gore“, naveo je Đukanović.


Podsjetio je da je oko 80 odsto sredstava za adaptaciju poliklinike obezbjeđeno od donatora, među kojima je više od 70 privrednih subjekata i pojedinaca i ocijenio da treba nastaviti sa tom praksom.

„Jeste ovo prije svega obaveza države, ali unaprjeđenje zdravstvene zaštite mora biti briga drugih, prije svega privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Crne Gore“, smatra Đukanović.

 

 

 

 




Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније